Šiuo teisės aktu siekiama spręsti tam tikrų veterinarių vaistų trūkumą, ypač mažesnėse rinkose, taip pat skatinti inovacijas ir naujų medikamentų kūrimą Europoje. Jis, pagal EP Informacijos biuro Lietuvoje pranešimą, leis sumažinti administracinę naštą, supaprastinti licencijų išdavimo tvarką, pratęsti vaistų duomenų, tyrimų ir bandymų apsaugos laikotarpius, taip pat pailginti pradinį medikamentų rinkodaros leidimą.

Europos Komisijai (EK) taip pat numatyta teisė sudaryti tik žmonių gydymui skirtų antibiotikų sąrašą. Žmonėms skirtus vaistus veterinarijoje bus galima naudoti tik kraštutiniais atvejais.

Nurodoma, kad europarlamentarai nutarė sugriežtinti pirminį EK pasiūlymą ir uždrausti veterinarinių antibiotikų bei kitų receptinių veterinarinių produktų prekybą internetu, nes ji kelia didelį pavojų visuomenės sveikatai.

Kasmet dėl bakterijų atsparumo antibiotikams Europoje miršta apie 25 tūkst. žmonių, o ši problema ES sveikatos sistemai kasmet kainuoja apie 1,5 mlrd. eurų. Viena iš pagrindinių bakterijų atsparumo priežasčių yra neatsakingas antibiotikų vartojimas žemės ūkyje ir medikamentų patekimas į žmonių maistą.

„Pasaulio sveikatos organizacija nuolat kartoja, kad turime susirūpinti, nes atsparumas antibiotikams kasmet gali nužudyti daugiau žmonių nei vėžys. Tyrimai rodo, kad veterinarijoje antibiotikų naudojama du kartus daugiau nei žmonėms. Šis reglamentas leis pakeisti padėtį“, - cituojama EP pranešėja Francoise Grossetete.

Už tokį sprendimą balsavo 583 EP nariai, prieš buvo 16, o susilaikė 20. Šis teisės aktas jau suderintas su ES Taryba, kuri turėtų galutinai jį priimti iki metų pabaigos.

Ketvirtadienį europarlamentarai priėmė ir dar vieną rezoliuciją dėl antibiotikų naudojimo broilerių auginimo pramonėje, kurioje reiškia susirūpinimą dėl pernelyg dažno antimikrobinių veterinarinių vaistų naudojimo. Savo ruožtu, jie piktinasi, kad tik du trečdaliai ES valstybių laikosi galiojančių ES taisyklių dėl gyvūnų laikymo tankio, taip pat ragina sugriežtinti iš trečiųjų šalių įvežamos paukštienos kontrolę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)