Likus pusantros-dviem savaitėms iki sodinimo perkaskite lysvę kastuvu, patręšdami 5-6 kg humuso, 30 g superfosfato ir 20 g kalio druskos 1 kvadratiniam metrui. Pateikiame dar 5 gudrybes, kurios padės sulaukti gausaus derliaus.

1. Keisti vietą

Česnakams patinka, kai sodinimo vieta dažnai keičiama. Į ankstesnę lysvę galima sodinti po trejų-penkerių metų. Česnakai komfortiškai jaučiasi lysvėje, kurioje prieš tai augo moliūgai, patisonai, aguročiai, kopūstai ir ankštinės daržovės. Jie mėgsta, kai šalia auga burokėliai, braškės, medetkos, trūkažolė, krienai ir morkos. O pasodinti į lysvę, kurioje prieš tai augo svogūnai, pomidorai, paprikos ir baklažanai, česnakai augs blogai.

2. Netręškite mėšlu

Česnakai mėgsta derlingą neutralų dirvožemį ir labai blogai auga lysvėse, patręštose šviežiu mėšlu. Žemė neturi būti pernelyg kieta, kad neišstumtų skiltelių į paviršių. Bet ir per minkšta žemė augalui netinka: skiltelės gali prasmegti žemyn ir galvutės užaugs per smulkios.

3. Dezinfekcija nuo ligų

Tam, kad česnakai nesusirgtų, prieš sodinimą kruopščiai išdžiovintas česnako skilteles 2-3 valandoms užmerkite rožiniame kalio permanganato tirpale arba 2-3 minutėms stipriame druskos tirpale (1 valg. šaukštas druskos 1 litrui vandens). Jei nesate tikri dėl sodinamo česnako kokybės, naudokite agresyvesnį vario sulfato tirpalą (1 arb. šaukšt. 2 l vandens, mirkykite 3 min.).

4. Sodinimo gylis

Prieš sodinimą skilteles išlukštenkite, kad neliktų motininio dugno. Pasodinkite smiliaus gylio duobutėje, 10-15 cm atstumu vienas nuo kito, tarp eilių palikdami 20-25 cm. Sodinant į gilesnes duobutes skiltelės bus geriau apsaugotos nuo šalčio, bet gali sumažėti derlingumas.

5. Mulčiavimas

Jei dirvožemis prieš sodinimą pernelyg sausas, palaistykite. Pasodinę skilteles mulčiuokite lysvę 2-5 cm storio durpių, humuso ar pjuvenų sluoksniu. Ant viršaus užklokite sluoksnį žagarų arba eglišakių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)