Pasirūpinkite rododendrais. Aplink kiekvieną augalą paskleiskite storą sluoksnį perpuvusių lapų arba rūgštaus mulčio.

Dauginkite daugiametes gėles. Pernelyg didelius kerus iškaskite, padalinkite ir pasodinkite.

Pasodinkite šalčiui atsparių daugiamečių ir dvimečių gėlių bei hiacintų ir tulpių svogūnų. Antra spalio pusė, kai dirva atvėsta iki 5 laipsnių – puikus laikas tulpių sodinimui, nes per anksti atsidūrusios žemėje jos gana greitai suserga įvairiomis ligomis.

Genėkite rožes – kad žiemą netaršytų vėjas, patrumpinkite stiebus. Rugsėjį genėjimo reikėtų vengti, kadangi dalis krūmelių išsprogsta, išauga naujų ūglių, kurie nespėja pasiruošti žiemai. Nepalikite krūmų su lapais ar nenugenėtais pumpurais – taip uždengtos šakos nušals ir pradės pūti. Rožių krūmus apkaupkite, užpilkite durpėmis ir uždenkite eglišakiais. Vijoklines rožes (taip pat ir raganes) nuimkite nuo atramų, prilenkite prie žemės, o labiau jautrias šalčiui pridenkite, apiberkite žemėmis.

Nukirpkite ir iškaskite šalnoms jautrius jurginus. Kai gumbai apdžiūva, laikykite juos neįšąlančioje vietoje.

Nugenėkite vasaržalius medžius ir krūmus, nukarpykite susikryžiavusias ir netinkamai išsidėsčiusias šakas. Šis metas tinkamas ir tokių medžių ar krūmų dauginimui, sumedėjusių auginių ruošimui.

Uždenkite šilumą mėgstančius krūmus. Reikėtų atsižvelgti į realią oro temperatūrą, tačiau, pavyzdžiui, hortenzijomis spalio pabaigoje jau galėsite pasirūpinti.

Apsaugokite vaismedžius nuo kenkėjų. Norėdami sveikesnių vaismedžių ir geresnio derliaus, po vaisių nuskynimo ir jau krintant lapams nupurkškite medžius karbamido ir vario sulfato tirpalu. Jei papildomai 10% karbamido tirpalu išpurkšite ir nukritusius lapus, sunaikinsite didelę dalį ligų sukėlėjų ir kenkėjų.

Sugrėbkite lapus ir sukraukite į krūvas kompostuoti. Nukritę lapai apie jaunus augalus didina oro drėgnumą, o tai labai palanku grybinių ligų sukėlėjams vystytis ir pakenkti augalams.

Nuimkite likusį derlių. Nuskinkite visus likusius aguročius, moliūgus, sandėliuokite juos neįšąlančioje patalpoje. Raukite morkas, burokėlius ir paruoškite juos žiemojimui, šiltnamyje nuskinkite likusius pomidorus.

Paruoškite dirvą žiemai. Atsilaisvinusius žemės plotus sukaskite ir įterpkite gerai perpuvusio mėšlo ar komposto. Grumstų nesmulkinkite, juos sutrupins šaltis. Spalis taip pat labai tinkamas dirvožemio kalkinimui.

Pasėkite ankstyviausių daržovių. Pavasarį daržovėmis galėsite džiaugtis daug anksčiau, jei pasėsite jas dar spalį. Prieš pat dirvai užšąlant, drąsiai sėkite petražoles, kalendras, špinatus, morkas. Dirvą pasiruoškite iš anksto, tačiau sėkite tik prieš pat šalnas.Grioveliuose susėtas sėklas užžarstykite durpėmis ar kita lengva žeme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją