Rokų medelyno „Želdynėlis“ vadovas Arvydas Rutkauskas pasakoja, kad rudenį, palyginus su pavasariu, sodinimo darbai nėra tokie aktyvūs, tačiau pats metas sodinti yra toks pat palankus.

„Rugsėjo galas ir spalio pradžia – pats geriausias laikas sodinimui. Nuo šios vasaros augalai yra užsigrūdinę, o dabar, šiek tiek palijus, laikas sodo darbams tikrai tinkamas.Tačiau, žmonės gal šiek tiek prisibijo šaltų naktų, todėl yra atsargesni ir labai didelio sodinimo „bumo“ nesijaučiame“, – sako sodininkas.

Tačiau, pasak vyro, tikrai negalima sakyti, kad darbai soduose yra sustoję.

„Dabar augalus dažniausiai perka projektiniams sodinimams. Želdynams naujakuriai renkasi gyvatvores, dideles pušis, o paprasti žmonės sodina vaismedžius, vaiskrūmius, taip pat šiuo metu labai populiarios šilauogės ir šiaip visi kiti labiau netradiciniai augalai“, – pasakoja A. Rutkauskas.

Visgi, anot sodininko, ne visi augalai yra tinkami sodinti rudenį.

„Iš vazonų galima sodinti praktiškai visus augalus, tačiau jei sodinama iš grunto, tada derėtų vengti kaulavaisių, pavyzdžiui, trešnių, abrikosų, persikų, o taip pat kietųjų lapuočių, nes tokie augalai tiesiog nemėgsta šaltesnių orų“, – aiškina A. Rutkauskas.

Medelyno vadovas išskiria populiariausias augalų rūšis, kurias renkasi Lietuvos sodininkai.

„Jei kalbant apie gyvatvores, tai tarp dažniausiai sodinamų išlieka vakarinės tujos, populiarėja ir didžiosios tujos, o kalbant apie jubiliejinius, šventinius augalus, kai pavyzdžiui, gimsta vaikas, tai žmonės renkasi ąžuolus, liepas, kartais kažką retesnio, pavyzdžiui, šermukšnį, bet dar neatsimenu, kad tokiai progai būtų nupirkę beržą“, – juokiasi vyras.

Paklaustas, kokios kainos Lietuvos augintojams yra priimtinos, A. Rutkauskas sako, kad daug kas priklauso nuo žmonių poreikių, tačiau didelių sumų ant želdinių lietuviai nėra linkę išleisti.

„Pirkėjus galima skirstyti į dvi kategorijas: vieniems reikia mažų augaliukų iki 5 eurų, o kiti į kainas nelabai žiūri ir jei reikia, tai gali pirkti ir didžiulę tują iki 5 metrų už 60 ir daugiau eurų, tačiau tokių pirkėjų yra gal tik 15-20 proc. Paprastai, žmonės renkasi augalus iki 15 eurų“, – teigia medelyno vadovas.

ąžuolas

Vidutinės medelių ir kitų populiarių sodo augalų kainos Lietuvos medelynuose (priklausomai nuo rūšies):

Ąžuolas (nuo 1 iki 15 m.aukščio) – 20 Eur.

Beržas (nuo 2 iki 10 m. aukščio) – 15 Eur.

Paprastasis bukas (nuo 0,5 iki 12 m. aukščio) – 17 Eur.

Klevas (nuo 2 iki 15 m aukščio) – 15 Eur.

Gudobelė (nuo 1,5 iki 5 m. aukščio) – 25 Eur.

Kaštonas ( nuo 2 iki 10 m. aukščio) – 20 Eur.

Liepa (iki 35 m. aukščio) – 17 Eur.

Alyva – 8 Eur.

Rododendrai – 10 Eur.

Abrikosas – 9 Eur.

Agrastas – 5 Eur.

Obelis – 6 Eur.

Kriaušė – 7 Eur.

Vynuogė – 6 Eur.

Avietės – 3 Eur.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)