Laimei, išsigelbėjimu dažnai tampa vadinamosios liaudiškos priemonės. Šiuo atveju verta prisiminti veiksmingumu garsėjančius jodą ir briliantinę žalumą.

Kovojant su šaknų puviniu, dažnai užpuolančiu agurkus dėl nepalankių oro sąlygų, naudojamas briliantinės žalumos tirpalas, kuriuo reikia laistyti augalus. Tirpalui pagaminti prireiks 10 lašų preparato ir 10 l vandens. Profilaktiniais tikslais augalus palieti reikia tada, kai jie dar nežydi. Laistyti reikėtų kas 10 dienų.

Gydomąjį laistymą briliantine žaluma galima kaitalioti su lapų nupurškimu jodo tirpalu. Toks tirpalas ruošiamas iš 10 ml jodo ir kibiro vandens. Purkšti reikia ryte arba vakare, kai nuimtas derlius.

Kovoti su šaknų puvinį sukeliančiais grybais galima ir kitaip – ištepant jodo tirpalu 10 cm antžeminės augalo stiebo dalies. Šiuo tikslu jodą reikia iš anksto atskiesti vandeniu santykiu vienas ir du. Taip naudojama briliantinė žaluma irgi pasiteisina. Šį liaudišką metodą patartina taikyti, jei agurkai auginami su grotelėmis. Rezultatus turėtumėte pamatyti jau po poros kartų. Tarp jų turėtų būti daroma savaitės pertrauka.

Be chemikalų galima apsieiti ir kovojant su tokia baisia agurkų liga kaip miltligė. Ją nugalėti padės ant augalų purškiamas sušutusio šieno užpilas.

Jį paruošti labai paprasta. Nedidelę statinę reikia iki pusės pripildyti sušutusio šieno – jį dėti šiek tiek paspaudžiant. Tada iki pat statinės kraštų įpilti vandens ir palikti 3 dienas pastovėti. Joms praėjus, viską perkošti ir gautu tirpalu kas 7–10 dienų purkšti agurkų lapus.

Kovojant su netikrąja miltlige galima naudoti tirpalą, kuriam paruošti prireiks 2 l pieno arba išrūgų, 10 ml briliantinės žalumos (arba jodo) ir 50 g karbamido.

Visus komponentus reikia kruopščiai sumaišyti ir atskiesti ne daugiau kaip 10 l vandens. Pirmą kartą purkšti reikėtų pačioje agurkų žydėjimo pradžioje. Praėjus 7 dienoms procesą pakartoti. Trijų kartų paprastai pakanka norimam efektui pasiekti.

Augalams naudingos briliantinės žalumos savybės siejamos su joje esančiais vario junginiais. Briliantinę žalumą galima naudoti panašiai kaip Bordo mišinį arba vario oksidą. Ji ypač pasiteisina prižiūrint pelkingoje dirvoje auginamus augalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)