Serenčiai

Neįmanoma likti abejingiems šios ryškiai oranžinėms, geltonoms ir raudonoms gėlėms, kurios dar ir lengvai sudygsta iš sėklų. Serenčių sėklas galima sėti tiesiai į žemę. Jei daiginate namuose, sėkite į žemę ne giliau nei giliau nei 5 mm, jos sudygs per savaitę.

Bajorės

Žavios žydrų, rožinių ir violetinių atspalvių gėlės – idealus varianta sausai žemei, tinka puokštėms, vainikams. Sėklas sėkite ne giliau nei 5 mm į žemę, įprastai jos sudygsta per 1–3 savaites (galima daiginti namuose arba sėti tiesiai į žemę darželyje).

Kleomės

Nuostabūs darželio augalai su kvapniais baltais, rožiniais, violetiniais gelsvais atspalviais. Kleomės praktiškai pačios kasmet pasisėja. Jei nusprendėte persodinti kleomę į kitą vietą, sėklų neužkaskite, tiesiog paberkite ant žemės – jos sudygs per 1–2 savaites.

Kosmėjos

Vienmetės kosmėjos seniai tapo neatsiejama beveik kiekvieno darželio dalimi – jų žiedai ant grakščių, plonų stiebelių suteikia ryškumo, puošnumo. Kosmėjos nebijo sausumo, todėl idealiai tinka nedaug laiko turintiems šeimininkams. Beje, kosmėjos dažnai pasisėja pačios. Sėklas reikia paberti žemės paviršiuje ir tik truputį užberti žemių, jos sudygs per 1–3 savaites.

Lobijos

Lobijos – vešlūs vijokliniai augalai, kurie labai lengvai sudygsta iš sėklų. Šioms gėlėms parinkite salėtą vietą, padarykite atramą, aplink kurią galėtų suktis. Į sezono pabaigą lobija gali išaugti iki 3m aukščio. Sėklas saugo kietas apvalkalas, todėl prieš sėjimą jas reikia 12-ai valandų pamerkti arba praskelti apvalkalą. Sėklos sėjamos į 5–7 mm gylį, įprastai sudygsta per 1–2 savaites.

Pentiniai

Pentiniai tarsi apšviečia sodą savo mėlynais, violetiniais, rožiniais ir baltais žiedais. Šis augalas pasisėja pats, todėl praktiškai kasmet išauga toje pačioje vietoje. Geriausia pasėti pentinių sėklas anksti pavasarį, jos sudygs pačios. Jei daiginate sėklas namuose, sėkite ne giliau nei 3–5 mm. Sudygs per 3–4 savaites.

Vijoklis

Vienas iš dailiausiai besivejančių vienmečių augalų žydi dailiais mėlynais, rožiniais, balais ir raudonais žiedais. Vijoklio sėklas dengia apsauginis sluoksnis, todėl prieš sėjant jas reikia 12–24 val. pamerkti arba įskelti. Sėklos sėjamos 5–7 mm gylyje, sudygsta per savaitę.

Portulakos

Portulakos mėgsta saulę, sausą žemę. Ryškiai geltoni, oranžiniai, rožiniai ir balti žiedai lyg slepiasi liaunų siaurų lapelių debesyje. Gana dažnai portulakos pasisėja pačios. Sėklos sėjamos 5–7 mm gylyje, sudygsta per 2–3 savaites.

Nasturtės

Šios ryškios gėlės džiugina gėlininką ir jo svečius. Sėklos padengtos apsauginiu sluoksniu, tad prieš sėjant būtina 12–24 val. pamerkti ar įskelti. Sėjamos sėklos į 1–1,5 mm gylį, sudygsta po savaitės.

Saulėgrąžos

Kokia vasara be šių saulės gėlių? Ar žinojote, kad būna ne tik geltonų, bet ir raudonų, oranžinių, rudų ir net dviejų spalvų saulėgrąžų? Saulėgrąžos persodinimų nemėgsta, todėl sėkite ten, kur augs ilgai. Įprastai sėklos sudygsta per savaitę.

Gvaizdūnės

Kaip ir daugelis vienmečių augalų, gvaizdūnės auga greitai, lengvai, todėl namuose nė nereikia jų daiginti. Sėkite sėklas tiesiai darželyje, 3–5 mm gylyje ir jau po salvatės pamatysite pirmuosius daigelius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)