Tinkamiausias laikas bulviakasiui

Tinkamiausias laikas kasti bulvėms daliai jas auginančiųjų vis dar paslaptis. Taigi, rugpjūčio pabaigoje prasidėję bulviakasiai trunka iki pat spalio ir ilgiau. Specialistai visgi šį intervalą kiek susiaurinę – anot jų, tinkamiausias laikas tai daryti yra nuo rugsėjo 15 d. iki spalio 15 d.

Patarimai laužti ne iš piršto, mat bulvienojai nudžiūsta maždaug rugsėjo viduryje, o gumbai jau gana lengvai atsiskiria nuo stiebų, žievė pakankamai sutvirtėjusi. Per anksti nukastų bulvių žievė dar lupasi, labiau linkusios pūti, todėl laikyti ilgai per žiemą netiks. Per vėlai kasti taip pat ne ką geriau – bulvės bus peršildytos žemėje ir nebeatsparios ligoms.

Pirmiausiai susidorokite su nudžiūvusiais bulvienojais – nudžiūvusius nupjaukite, sugrėbkite ir sudeginkite, o pelenais nedvejodami tręškite dirvą. Jei oras sausas, praėjus 1-2 savaitėms po bulvienojų pašalinimo, galite kasti ir bulves. Jei artėja šalčiai, tačiau bulvienojai dar nesiruošia džiūti, ar užpuolė ligos, nenudžiūvusius lapus pjauti vis tik reikėtų. Tačiau tam, kad šakniavaisiai būtų pilnai subrendę, iki derliaus nuėmimo palūkėkite bent savaitę.

Kasdami stenkitės, kad gumbai nebūtų atviroje saulėje daugiau nei 30-40 min, nepažeiskite jų mechaniškai. Nuo saulės bulvės pažaliuoja ir gaminasi nuodinga medžiaga – solaninas, todėl jos maistui jau nebetinka.

Kaip ir kur laikyti

Nukastas bulves apdžiovinkite saulėje ar vėdinamoje patalpoje – nepuls šlapiasis puvinys, užgis grybelinių ligų padarytos žaizdos.

Rūsys. Paprasčiausia bulves laikyti 2-3 laipsnių temperatūroje, supiltas į ne aukštesnes nei 1,5 m aukščio krūvas sausoje, tamsioje ir vėsioje patalpoje.

Jei taupote vietą ir planuojate supilti į dėžes, rinkitės turinčias skyles šonuose. Tokiu atveju dėžes reikėtų sudėti bent 15-20 cm aukštyje ir neglausti prie sienų. Kampuose laikomų bulvių viršutinis sluoksnis sudrėksta ir susidaro įvairių ligų židiniai. Norint to išvengti, kampuose sudėtas bulves tuščiomis dėžėmis, maišais ar medžių pjuvenomis prikimštais krepšiais. Šios medžiagos puikiai sugers drėgmės perteklių ir apsaugos bulves nuo puvimo. Tiesa, sudrėkusias būtinai pakeiskite naujomis. Taip pat patariama į kampus pridėti ir drėgmės perteklių sugeriančių raudonųjų burokėlių.

Balkonas. Jei laikote bulves balkone, jas reikėtų sudėti į dvigubo audinio maišą, po to į dėžę, kuri įstatoma į dar didesnę. Tarpus tarp dėžių užpildykite skudurais, kad neperšaltų. Viršuje uždedamas storas sluoksnis atliekamų medžiagų. Taip uždengtas bulves galėsite laikyti ir 15 laipsnių šaltyje.

Nepamirškite antroje žiemos pusėje sudygusių bulvių perrinkti, pašalinti daigus. Paprastai bulvės nepraranda išvaizdos ir skonio bent 6-7 mėnesius, tačiau tinkamomis sąlygomis gali išsilaikyti iki 9 mėn.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)