Vištos tipena kur tik nori, iškapsto svetimus gėlynus, daržus, pridergia visą kiemą. Bandžiau su kaimynu gražiai susitarti, tačiau į mano skundus jis nekreipia dėmesio. Uždaro savo paukščius vos dviem dienoms, o paskui jos ir vėl kur nori, ten vaikšto. Daržą užtiesiau agroplėvele, o ji jau visa sudraskyta. Teks išmesti, kai nuimsiu derlių.

Sodybą dar tik įsirenginėjame, tad atvykus darbuotis baisu ir vaikus paleisti žaisti ant pievos, nes ji visa nudergta.

Anksčiau teko skaityti, jog vištos privalo būti uždarytos, kad nekontaktuotų su laukiniais paukščiais, taip pat ir stogas lauko aptvarui turi būti padarytas. Įdomu, kas sprendžia, kokie gyvūnai ir kokiomis sąlygomis gali būti auginami miestuose ar miesteliuose, kokie iš tiesų yra naminių paukščių laikymo ir priežiūros reikalavimai ir ar galiu kaimynui uždrausti leisti savo vištas į svetimą kiemą?“ – domėjosi kraštietė Jolita.

Atsako Kėdainių rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Žydrė Krivičienė:

„Savivaldybėms yra suteikta teisė nustatyti gyvūnų laikymo taisykles, t. y. kokie gyvūnai ir kokiomis sąlygomis gali būti auginami miestuose ir miesteliuose. 2013 m. spalio 4 d. Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintos Gyvūnų laikymo Kėdainių rajono savivaldybėje taisyklės. Taisyklėse nustatytos gyvūnų laikytojų pareigos, draudžiamieji veiksmai, bendrieji ir specialieji reikalavimai gyvūnų laikymui ir priežiūrai Kėdainių rajono savivaldybės teritorijoje.

Naminiai paukščiai yra priskiriami prie ūkinių gyvūnų. Taisyklių 5 skyriuje nustatyti ūkinių gyvūnų laikymui specialieji reikalavimai – ūkiniai gyvūnai (tarp jų ir naminiai paukščiai) turi būti laikomi nepažeidžiant Ūkinės paskirties gyvūnų gerovės reikalavimų, patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. gegužės 16 d. įsakymu, kuriuose nurodoma, jog naminių paukščių laikytojai turi užtikrinti, kad jie neišeitų už žemės valdos, kurioje jie yra laikomi, ribos. Taip pat privaloma laikytis užkrečiamųjų ligų prevencijos: laikymo patalpose naikinami graužikai ir kenkėjai, paukščiai lesinami saugiais pašarais, girdomi tinkamu vandeniu, ūkiniams gyvūnams susirgus turi būti sudaromos sąlygos veterinarijos gydytojui juos tinkamai apžiūrėti, ir kt.

Jei kaimyno vištos ateina į žmogaus žemės valdą, tai jau yra pažeidimas. Jei su tokiu kaimynu geranoriškai nepavyksta susitarti, galima kreiptis į rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrių. Kaip įrodymą reiktų pateikti vaizdo įrašą arba nufotografuoti savo teritorijoje esančias kaimyno vištas.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų 346 straipsniu už tokius pažeidimus gali būti skirta iki 550 eurų bauda.“