Bent 3 pumpurų sodinukai

Šiuo metu bijūnų antžeminė dalis jau nustojusi augti, nauji augimo pumpurai visiškai susiformavę, o smulkiosios šaknelės augti dar nepradėjusios, todėl dauginimui tai puikus laikas. Sodinant vėliau, nutrupės rudenį išaugusios jaunos siurbiamosios šaknys, o pasodinti augalai iki šalnų jau nesuspės išleisti naujų, todėl bijūnai blogai prigis, augs silpni.

Norėdami pasodinti naują krūmą dalijant senąjį, svarbu žinoti, jog skirtingos bijūnų rūšys skirtingai leidžia ir pumpurus. Pavyzdžiui, vaistinis bijūnas (Paeonia officinalis) turi vadinamuosius miegančius pumpurus, taigi ūglius gali išleisti bet kuri tvirta šaknų atšaka, o puikusis bijūnas (Paeonia lactiflora) ūglius leidžia tik iš aiškiai matomų pumpurų. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad kiekvienas sodinamas augalas turi turėti ne mažiau kaip tris pagrindinius pumpurus. Dalijant senąjį kerą, galite bijūno ir neiškasti, o vienoje pusėje atkasti žemę ir dalį kero atkirsti aštriu kastuvu. Taip dauginant, padaromos gana didelės žaizdos bijūno šaknyse, todėl dezinfekuokite jas apibarstydami medžio anglies milteliais ir užberdami supuvusiu mėšlu.

Mėgsta saulėtas vietas

Vienoje vietoje bijūnai gali augti 20 ar net daugiau metų, todėl kruopščiai paruoškite duobę sodinimui. Rekomenduojama ją iškasti kone prieš mėnesį ar pusantro iki sodinimo, kad žemės viduje susigulėtų. Jeigu duobę iškasėte prieš sodinimą, sutrypkite ją, kad pasodintas bijūnas neįdubtų. Bijūnai labiausiai veši saulėtose, nuo vėjų apsaugotose sodo vietose, o pavėsyje nežydi arba žydi silpnai ar net visai nežydi. Taip pat sodinimui ieškokite vidutinio sunkumo priesmėlio arba priemolio nerūgščioje (pH 6-6,5), giliai įdirbtoje derlingoje dirvoje. Jei dirva rūgšti, maždaug prieš metus iki sodinimo ją reikėtų pakalkinti.

Nesodinkite per giliai

Bijūnams reikalingas dirvožemis, kuriame neužsilaiko vanduo, todėl duobės dugne būtinai įrenkite drenažą. Šiam tinka ir rupus žvyras, ir skalda. Jei dirvos puvingas sluoksnis nėra storas (iki 20 cm), galite į 50-60 cm gylio ir 50-80 cm skersmens duobutę iki pusės įberti tos pačios puveningos žemės. Jei pridėsite prie jos du trečdalius gero pūdinio (trąšios kompostinės žemės, sumaišytos su perpuvusiu mėšlu, smulkiu upės smėliu ir trąšomis), bus tik geriau.

Sodinant bijūnus vieną šalia kito, tarp duobių išlaikykite 50-100 cm atstumą. Sodinama negiliai, virš pumpurų užpilant 5-6 cm storio žemės sluoksnį. Jei pasodinsite per giliai, bijūnai žydės prasčiau arba nežydės visai. Per sekliai pasodintų augalų pumpurai žiemą kenčia nuo šalčių, o vegetacijos pradžioje – nuo sausros.

Pasodinus palaistykite, užberkite sausa žeme, o prieš žiemą mulčiuokite durpėmis 10-15 cm sluoksniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)