O ir užsimezgę vaisiai nepasiekia reikiamo svorio. Laistymas – tai svarbi paprikos auginimo dalis, kurią vertinti reiktų rimtai.

Paprika reikalauja reguliaraus laistymo nuo tos akimirkos, kai pasodinama lauke ar šiltnamyje. Jeigu lauko lysvėje jas gali palaistyti lietus, tai šiltnamiuose paprikas būtina reguliariai laistyti.

Kai pasirodo pirmieji vaisiai, laistymas tampa pačia atsakingiausia akimirka. Pirmai derėjimo bangai ideali dirvožemio drėgmė siekia 60 procentų. Tai reiškia, kad paprikoms būtinas drėgnesnis dirvožemis nei pomidorams, tačiau sausesnis, nei agurkams.

Kaip taisyklingai laistyti paprikas

1. Laistyti galima tik šiltu vandeniu.

2. Laistyti reikia dažnai: kas antrą dieną ar kartą per tris dienas. Reikia atkreipti dėmesį į konkrečias paprikų augimo sąlygas (dirvožemio sudėtį, augalų susodinimo tankį, augalų ūgį, oro temperatūrą ir drėgmę ir t. t.).

3. Augalai laistomi nedidelėmis porcijomis po 3-5 litrus vienam krūmui. Paprikų šaknys nėra didelės ir dirvožemyje įsitvirtina negiliai. Šaknys negali pasiekti vandens, kaip tai padaro pomidorų šaknys.

4. Kai paprikos subręsta ir įgauna biologinį atspalvį, laistyti jas reikia kiek rečiau, ne kas antrą dieną, o kartą per tris ar keturias dienas, išpilant į dirvožemį ne mažiau penkių litrų vandens vienam augalui. Daugiau drėgmės reikalauja tik aukštaūgės veislės, augančios šiltnamiuose.

5. Dirvožemio mulčiavimas palengvina paprikų priežiūrą ir suteikia galimybę išsaugoti drėgmę ilgiau. Vadinasi, augalus reikia laistyti ne taip dažnai, o ir piktžolės lysvėje rečiau pasirodo. Šiuolaikinės lašelinio laistymo sistemos taip pat išlaisvina sodininką nuo šio fizinio krūvio.

Jeigu laistomos teisingai, paprikos gerai žydi ir mezga vaisius, kas galiausiai atneša puikų derlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją