Darbai kieme

Kad pievelė būtų sodri, žalia, tanki, reikia reguliariai ir dažnai pjauti žolę. Be to, tada nupjaunamos piktžolės ir palaipsniui pievoje lieka tik žolė. Pjovimas skatina žolės augimą – ji tampa tankesnė, stipresnė. Idealiu atveju, žolę reikėtų pjauti 2–3 kartus per savaitę. Būtinai užtektinai laistyti, o kartą per mėnesį patręšti.

Jei pievos nelaisto, žolę pjauna 1–2 kartus per savaitę, o jei ilgai nelyja ir pievos nelaisto, dar rečiau. Tokia pieva bus ne pati dailiausia, kita vertus, atrodys padoriai. Svarbiausia – reguliariai pjauti žolę.

Sode

Atėjus birželiui jau aišku, kokie augalai peržiemojo ir klesti, kokie ne. Žuvusius augalus pakeiskite naujais – tai galima padaryti ir birželį, nes gegužė buvo labai karšta. Galite pasodinti vasarines gėles, žeminius augalus ir krūmus. Visą vasarą galima sodinti gėles vazonuose.

Jei norite išsaugoti ankstesnę kompoziciją ir vietoje nunykusių gėlių pasodinti tokias pačias, atsiminkite, kad rožėms nepatinka augti ten, kur augo jų pirmtakės, taigi pakeiskite žemę.
Birželio pradžioje galima sodinti gumbavaisius ir svogūninius augalus – jurginus, kardelius, vienmečius augalus, kurių trumpas vegetacinis laikotarpis – medetkas, kosmėjas, saulėgrąžas, aguonas. Galima sodinti ir dvimetes, daugiametes gėles ateičiai.

Pavasarines svogūnines gėles galima iškasti, kai pagelsta lapai, tai – krokai, hiacintai, tulpės. Birželio pradžioje galima persodinti pavasarį žydinčias žiemai atsparias gėles – raktažoles, uolaskėles. Peržydėjusioms alyvoms ir rododendrams nulaužkite senus žiedynus, o rododendrus patręškite.

Apžiūrėkite aukštas žiemines gėles. Jei reikia, pariškite bijūnus, lelijas. Bijūnus praretinkite – ant kiekvieno stiebo palikite po vieną pumpurą, nukirpkite šoninius ūglius. Tai reikia padaryti kuo greičiau, kol pumpurai dar maži – tada bijūnų žiedai bus vešlūs.

Trąšos ir piktžolės

Tręšiami krūmai ir daugiamečiai augalai. Trąšoms galima naudoti smulkintą žolę arba dilgėles, taip pat galima naudoti trąšas lapams.

Pasirodžius pumpurams, pakartotinai tręšia rožes. Nupjaustykite nužydėjusius žieminių ir vasarinių gėlių žiedus, tada greičiau atsiras naujų žiedų, jie ilgiau žydės.

Reguliariai ravėkite. Jei iki saulei patekant pavyktų bent pora kartų išravėti visą sodą, paskui piktžolių būtų vis mažiau. Jei pienė ar kokia kita piktžolė įaugo į žieminio augalo šaknį, geriau augalą iškasti, atskirti piktžolę ir vėl pasodinti. Jei nurausite tik viršutinę daugiametės piktžolės dalį, tik padėsite piktžolei sustiprinti savo šaknų sistemą.

Išravėkite piktžoles iš takelių, atnaujinkite gėlių lysvių kraštus. Tokius darbus atlikus gegužę–birželį, paskui visą vasarą bus ramu.

Atidžiai apžiūrėkite visus augalus – krūmus, rožes, žiemines ir vasarines gėles. Birželį sparčiai dauginasi kenkėjai – amarai, sraigės. Iš pradžių reikia juos nurinkti rankomis nuo augalų, kad nesidaugintų, purkškite nekenksmingų pesticidų. Amarus naikina muilo tirpalu, česnakų nuoviru, skruzdėles – aitriosiomis paprikomis, sraiges – maltais kiaušinių lukštais. Jei šios priemonės nepadėjo, teks naudoti cheminius pesticidus (laikantis saugumo taisyklių ir vadovaujantis instrukcija).

Jei ilgai nelyja, sodą laistyti retai, bet ilgai, gausiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją