Augant dirbamos žemės plotams prisireikia ir galingesnės technikos, tačiau ją išsirinkti yra atsakingas, ilgalaikis sprendimas, kurį priimti ne taip jau paprasta, rašoma įmonės pranešime.

„Savaeigės ir stambios technikos įsigijimas – didelė investicija. Vien traktoriui gali tekti skirti nuo 20 iki 250 tūkst. eurų. Todėl prieš apsisprendžiant, kur investuoti, verta nepagailėti savo laiko ir pastangų bei atlikti „namų darbus“: pasidomėti rinkoje esančia pasiūla, technikos specifikacijomis, išbandyti įrangą, apgalvoti kitus aspektus. Tik pamatuota investicija atsiperka“,  sako žemės ūkio technikos prekybos bendrovės „East West Agro“ (EWA) generalinis direktorius Gediminas Kvietkauskas.

Gediminas Kvietkauskas, bendrovės „East West Agro“ (EWA) generalinis direktorius

Jis įvardija 5 patarimus, į kuriuos verta atsižvelgti ruošiantis įsigyti pagrindinę ūkio mašiną – traktorių.

1. Darbų pobūdis

Pirmas „namų darbas“ – įvertinti, kokiems darbams traktorius labiausiai reikalingas ir kokie kiti padargai bus naudojami. Tinkamai įvertinus prioritetinius darbus, jų apimtis bei dirbamos žemės plotą galima tikslingiau nuspręsti traktoriaus galingumo klasę, hidraulinės sistemos našumą, keliamąją galią. Būtina įvertinti ir plėtros planus: jei artimiausiu metu ūkis didės, verta iš karto pagalvoti apie galingesnę ir našesnę įrangą ir taip išvengti būtinybės po metų ar poros ieškoti naujo traktoriaus.

2. Gabaritai

Dar viena reikšminga detalė, kurią ūkininkai neretai pamiršta įvertinti pirkdami žemės ūkio techniką – gabaritai. Kelių plotis, vartų, pravažiavimų, garažo dydis – perkant traktorių į visa tai atsižvelgti būtina. Šie faktoriai gali nulemti, ar geriau rinktis mažesnių gabaritų techniką, ar investuoti, pavyzdžiui, į siauresnių pravažiavimų platinimą. Taip pat ne ką svarbiau numatyti, kokius plotus įsigyjama technika dirbs. Šiandien ypač didelius žemės plotus valdomiems ūkiams yra siūlomi didelių pajėgumų traktoriai ir kita technika, galinti vienu metu aprėpti net iki 24 metrų pločio dirbamos žemės.

3. Valdymas ir komfortas

Vienas svarbiausių veiksnių renkantis traktorių yra transmisija, lemianti technikos valdymą. Vairuoti traktorių su automatine ar pusiau automatine pavarų dėže paprasčiau. Mechaninė greičių dėžė reikalauja kiek daugiau pastangų išlaikyti vienodą traktoriaus greitį.

Naudinga įvertinti ir laiką, kuris bus praleidžiamas dirbant traktoriumi. Jeigu darbų apimtis ir pobūdis reikalaus ilgai dirbti, verta pagalvoti apie komforto įrangą, šildymo ir kondicionavimo sistemas, ergonomišką traktoriaus valdiklių išdėstymą. Nors papildomi patogumai kilsteli įrangos kainą, tačiau tausoja vairuotoją ir leidžia dirbti ilgiau, o pavargti mažiau.

4. Servisas

Labai svarbus veiksnys renkantis traktorių yra patikimas gamintojo atstovas. Verta pasidomėti, kaip jį vertina kiti vartotojai ir kokie atsiliepimai apie suteikiamas technikos serviso paslaugas: koks atstumas nuo jūsų ūkio iki artimiausio atstovo padalinio, per kiek laiko reaguojama į prašymą suteikti techninę pagalbą, ar galimas remontas, jeigu gedimas įvyko dirbant laukuose ir pan. Tokie papildomi privalumai, kaip teikiama skubi techninė pagalba. Tai gali padėti lengviau apsispręsti, kur pirkti traktorių ar kitą techniką.

5. Gamintojo reputacija

Apgalvojus prioritetus, lūkesčius ir reikalavimus technikai, galima galvoti apie konkretų gamintoją ir modelį. Būtina nepagailėti šiek tiek laiko ir pasidomėti, kaip apie vieną ar kitą gamintoją atsiliepia jo technika besinaudojantys ūkininkai, kokia dominančio gamintojo reputacija. Jei yra galimybė, patys susitarkite dėl technikos išbandymo (ilgalaikės partnerystės su ūkininkais siekiantys pardavėjai tokią galimybę suteikia). Be to, verta nepamiršti, kad siūlomas technikos garantijos laikotarpis ne visada atspindi kokybę, t. y. ilgesnis garantinis terminas nebūtinai reiškia kokybiškesnę įrangą. Todėl, prieš investuojant į naują traktorių, būtina įvertinti, kur kas daugiau faktorių nei tik garantinį terminą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)