Pelargonijos – jas drąsiai galima vadinti balkonų ir terasų karalaitėmis. Kadaise sukdavome nuo jų nosį, mat visos augdavo pas močiutę, buvo neišvaizdžios ir neskaniai kvepėjo. Mūsų dienomis jau yra nemažai ryškiaspalvių, akį traukančių veislių, kurios ne tik dailios, bet ir žydi nuo pat ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Pelargonijos gali augti tiek saulėtoje vietoje, tiek pusiau pavėsyje, puikiai ištveria karščius, temperatūrų kaitą, drėgmės trūkumą net ir ne itin rūpestingai prižiūrint, nereguliariai laistant. Tačiau jei norite gražių žiedų, teks pasistengti labiau. Pelargonijos mėgsta derlingą žemą, blogai auga molingoje dirvoje.

Jei pastebėjote, jog pelargonijų lapai ima gelsti, reiškia, jog trūksta kalio, magnio bei geležies.

Persodinti pelargonijas į lauko vazonus geriausia gegužę. Pavasarį ir vasaros pradžioje gėlės tręšiamos kas dvi savaites – kad formuotųsi krūmeliai ir žiedai. Pelargonijoms patiks trąšos, kuriose yra azoto, fosforo ir kalio.

Kad krūmai būtų vešlūs, o žiedai dideli, specialistai pataria pelargonijas (ypač daugiametes) genėti, t.y. dukart per metus dezinfekuojant cinamonu pašalinti į vidinę augalo pusę augančias šakas. Lapų praretinimas padės augalui geriau kvėpuoti, pasiekti saulės spindulius ir išlaikyti drėgmę, taigi išprovokuos ilgesnį žydėjimą ir gausesnius žiedynus.

Surfinijos ir petunijos. Labai mėgstami ir populiarūs, nors ir kiek lepūs augalai. Vizualiai jas atskirti sunku, nes žiedai labai panašūs, tačiau surfinijoms būdingi labiau svyrantys stiebai ir daug žiedų. Abiems augalams tiks tiek atvira saulė, tiek pusiau pavėsis, tačiau nuo vėjo ir temperatūrų svyravimų itin saugokite – vėjas kaipmat išlaužo gležną lapiją, o nuo šaltesnių naktų puola ligos. Nuo birželio, kuomet naktys paprastai šiltesnės, tiek surfinijas, tiek petunijas galite palikti lauke, o pakilus vėjui ar pliaupiant lietui visuomet įneškite į vidų.

Beje, nužydėjusius žiedus būtinai stenkitės išskinti su koteliu – greičiau formuosis nauji žiedai.

Šioms gėlėms būtinas gausus liejimas, tačiau žemė turi būti nuolat drėgna, o ne įmirkusi. Norint džiaugtis gausiais žiedais, karštomis vasaros dienomis laistykite po du kartus – rytais ir vakarais, bei nepamirškite saulės. Jei didžiąją dienos dalį petunijos ar surfinijos praleis pavėsyje, žiedų bus mažiau. Taip pat nepamirškite nuolatinio tręšimo – stambiažiedės kompleksinių trąšų tirpalu gali būti tręšiamos kas 2 dienas, smulkiažiedės – kas 4-5 d.

Begonijos – įspūdingu žiedynu pasižymintis augalas. Jei Jūsų balkonas pusiau pavėsyje ir saulės gauna nedaug, begonijoms jame patiks. Šių gėlių negalima sodinti itin saulėtose vietose, nes greitai išdegs. Laistymui jos taip pat labai lepios: jų negalima laistyti liejant vandenį iš viršaus, taip pat vidurdienį šviečiant saulei, ne per šaltu vandeniu ir ne per gausiai – kitaip ims pūti, puls pelėsis. Daugelis begonijų rūšių mėgsta drėgną dirvą, todėl karštą vasarą laistykite jas kas 1-2 dienas, tačiau stebėkite, kad nebūtų per daug. Begonijoms reikia balanso – jos mėgsta tiek saikingą saulės šviesą, tiek saikingą drėgmę, todėl iš visų trijų gėlių rūšių šioji reikalauja daugiausiai priežiūros.

Auginant begonijas lauke, patariama tręšti jas kartą per mėnesį biriomis trąšomis. Molinga žemė begonijoms taip pat nepatinka – ji turi būti derlinga, gerai purenama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)