Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkė Daiva Šateikienė sako pavasarinės šalnos, didesnės nei 2-3 °C šalčio, labiausiai kenkia jau sudygusioms ankstyvoms daržovėms salotoms, ridikėliams, pomidorams ir pan.

„Paprastai šios daržovės pavasarį yra sėjamos šiltnamiuose. Didesni jų plotai dengiami agroplėvele, laistomi. Šalnos poveikis dar priklauso ir nuo dirvos fizinių savybių. Jei dirvožemis lengvas, sausas, tai ir nestiprios šalnos gali padaryti nuostolių.

Labiausiai šalnų bijo augalai, kurie paprastai yra auginami šiltuose kraštuose, pvz. paprikos, baklažanai, arbūzai, pupelės. Tačiau dabar jau galima įsigyti veislių pritaikytų mūsų vėsesniam klimatui“, – teigia specialistė.

Kauno rajone, Jonučių kaime daržoves auginanti Vilma Jonelienė sako, kad tokios daržovės, kaip agurkai ar pomidorai, ypatingai nemėgsta užklupusių šalnų, todėl juos sodinti reikia tik pavasario gale arba vasaros pradžioje.

„Agurkai, pomidorai, paprikos yra sodinami tik gegužės mėnesio pabaigoje arba birželio pradžioje. Šios daržovės yra labai jautrios šalnoms, todėl net ir 5 °C šiluma jau yra pavojinga.

„Šiems augalams reikia, kad žemę būtų įšilusi bent tarp 10 ir 15 laipsnių. Jei yra šiek tiek šalčiau, tada galime pridengti plėvele, kuri temperatūrą padidina 1-2 laipsniais. Taip pat reikėtų nepamiršti lieti, nes kai žemė drėgna, ji geriau geriau praleidžia šilumą.“, – pataria ūkininkė.

O štai Pasvalio rajono daržovių augintojas Algis Maračinskas pataria, kaip nuo šalnų reikėtų apsaugoti bulves.

„Kad jauniems bulvių daigams nepakenktų užklupusios šalnos derėtų apkaupti daigus. Galima kūrenti dūmais, kad būtų palaikoma šiluma, taip pat purkšti vandeniu, na ir, žinoma, uždengti plėvele ar popieriumi“, – pasakoja augintojas.

Pavasarinių šalnų labiausiai bijo: agurkai, pomidorai, paprikos, moliūgai, cukinijos, patisonai.

Daržovės, kurioms šalnos turi mažai įtakos: salotos, kopūstai, kalafiorai, brokoliai, petražolės, ridikėliai, ankstyvosios morkos, žirniai. Šie augalai, pasak augintojų, gali pakęsti ir 5 laipsnių temperatūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)