Daiginimo tabletė yra į tabletės formą supresuotos durpės arba kokoso plaušas (prekybos vietose paprastai rasite šių dviejų tipų tabletes). Kadangi sėklos dygimui reikalinga šiluma, drėgmė ir oras, tiek kokosinės, tiek durpinės tabletės tam idealiai tinka – yra sterilios (skirtingai nei daržo žemė), poringos, todėl tinkamas tiek oro, tiek vandens kiekis pasieks pirmąsias augalo šaknis ir apsaugos nuo puvimo (nubėgusį vandens perteklių lengvai pašalinsite iš indo).

Labiausiai sėjimas tabletėse vilioja savo paprastumu: pakanka jas sudėti vieną šalia kitos į atitinkamo dydžio negilų indą, užpilti vandeniu ir palaukti, kol išbrinks. Išbrinkusi tabletė gama daug „pasipučia“ (labiau į aukštį nei į plotį, todėl inde didelių tarpų palikti nereikia) ir jau yra pasiruošusi sėjimui. Kiekviena, tiek durpinė, tiek kokosinė tabletė yra apjuosta specialia medžiaga, kad išlaikytų formą, todėl vazonėliai nereikalingi (kaip ir įrankiai, papildomi substratai ir netvarka namuose).

Reikšmingų skirtumų tarp kokosinių ir durpinių daiginimo tablečių nėra dėl pačių tablečių dydžio ir jų apdorojimo. Kokoso tabletės greičiau išbrinksta, šiek tiek geriau išlaiko porėtumą, todėl sėklos tolygiau ir greičiau sudygsta. Nors durpės yra labiau linkusios susislėgti nei kokoso plaušas, šį skirtumą pajusite tik esant didesniam jų kiekiui, t. y. sėdami ne į 33 mm dydžio tabletę, o į durpių ar kokoso plaušo pripildytą vazonėlį.

Pagrindinis kokoso plaušo privalumas – ekologija. Durpynai formuojasi kelis tūkstančius metų – per metus durpių sluoksnis paauga tik 1 mm. Skirtingai nei durpės, kokoso plaušas yra greitai atsinaujinanti žaliava – tabletės gaminamos iš kokoso kevalo, kuris yra rečiau gamyboje naudojama kokoso riešuto dalis, dažniau – gamybos atliekos.

Bet kuriuo atveju specialistai pataria ilgai tabletėse augalų neauginti, kadangi laikui bėgant ims trūkti maisto medžiagų, kurių apstu paruoštame substrate ar grunte. Auginantiems lepesnių augalų daigus baimintis persodinimo nereikėtų – persodinti daigą į substratą ar dirvožemį galite su visa tablete, nepakenkiant jo šaknims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)