Soduose dažniausiai auginami dviejų rūšių lazdynai: paprastasis lazdynas su apvaliais riešutais ir trumpomis atviromis kepurėlėmis arba didysis lazdynas pailgais vaisiais ir ilgomis kepurėlėmis. Svarbu žinoti, kad pastarajam variantui tenka suteikti pagalbą vaduojant jį iš kepurėlių gniaužtų.

Jei norite, kad lazdynas gausiai žydėtų, o vėliau galėtumėte džiaugtis geru derliumi, sode šiam augalui būtina skirti saulėtą vietelę, nes augantis pavėsyje lazdynas subrandins mažiau vaisių ir jie bus smulkesni. Lazdyno aukštis gali siekti iki 7 metų, o plotis – iki 4-5 metrų. Jei krūmų nekarpysite, laikui bėgant jie taps labai tankūs, o tarp šakų nebepateks pakankamai šviesos. Tokie pokyčiai neišvengiamai turės įtakos subrandinamų vaisių mažėjimui, todėl labai svarbu kas dvejus ar trejus metus krūmus retinti: palikti tik kelias stambias ir jaunas atšakas, o nusilpusias šakas pašalinti.

Jei lazdyno visai nekarpysite, vėliau prireiks kardinalaus kirpimo. Tokiu atveju visos krūmo šakos trumpinamos ir paliekamos pusės metro ilgio. Augalas visiškai normaliai reaguos į tokį kirpimą, tačiau derliaus teks palaukti mažiausiai porą metų. Pernelyg aktyvus lazdyno tręšimas – taip pat ne pats tinkamiausias sprendimas. Jauni krūmai tokiu atveju ims labai sparčiai augti, o derliaus teks laukti tikrai ilgai.

Lazdynas – kryžminio apdulkinimo metodu pasidauginantis augalas, todėl sodo sklype jums teks pasodinti mažiausiai du skirtingų rūšių krūmelius, žydinčius tuo pačiu metu. Svarbu nepamiršti, kad balandžio mėn. teks susidurti su šviesiai gelsvomis žiedadulkėmis, kai kuriems žmonėms galinčiomis sukelti alerginę reakciją.

Nuo apdulkinimo akimirkos iki riešutų pasirodymo praeina pusmetis, o jų brandumo požymis – šviesiai ruda kevalo spalva. Nesunokusių riešutų skinti nepatartina, nes jie greitai sudžius ir sukietės. Taigi rekomenduojama rinkti lazdyno riešutus tik tada, kai jie jau būna pakankamai sunokę. Surinktus riešutus berkite ant padėklo ir palikite šiek tiek padžiūti. Vėsioje ir sausoje vietoje nelukštenti lazdyno riešutai gali būti saugomi iki pusmečio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)