Tad jeigu norite veiksmingai ir be didelių išlaidų kovoti su įvairiomis kosulio atmainomis, štai keli receptai, kuriuos siūlo portalas vsadu.ru.

Jeigu norite vartoti vaistažoles, užaugintas namų sąlygomis, turite tiksliai žinoti kokį augalą ir kaip tiksliai vartoti esant skirtingiems simptomams. Pavyzdžiui, drėgnam kosuliui gydyti tinka augalai, kurių sudėtyje yra polisacharidų, minkštinančių ir neutralizuojančių skreplius, padedančių juos iš organizmo pašalinti kartu su ligos sukėlėjais ir toksinais. Jeigu kosulys sausas, padeda taninų ir eterinių aliejų turinčios vaistažolės.

Mėta

Mėtų lapelių užpilai ir arbatos padeda tuomet, jeigu kosulys užsitęsė. Šis augalas veikia kaip priešuždegiminė priemonė anginos, bronchito, sinusito ir faringito atvejais.

Paruošti mėtą galima taip: vieną valgomąjį šaukštą džiovintų lapų užpilkite stikline verdančio vandens ir uždengę leiskite pusę valandos pastovėti. Tada užpilą lygiomis dalimis atskieskite arbata arba verdančiu vandeniu. Gerti reikia kelis kartus per dieną.

Šalpusnis

Ši vaistažolė padeda atsikosėti, mažina skausmingus pojūčius ir panaikina gerklės spazmus.

Paruošti reikia taip: užpilkite 30 gramų sausų lapų stikline verdančio vandens, padėkite į vandens vonelę ir pusę valandos kaitinkite, tada atvėsinkite, kad būtų vos šiltas, paskui nukoškite. Tokį nuovirą reikia gerti po vieną valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną.

Čiobrelis

Čiobrelių arbata turi labai daug naudingų savybių: naikina mikrobus, padeda greičiau atsikratyti skreplių, mažina skausmingus pojūčius gerklėje.

Čiobrelį ruošiame taip: žiupsnelį džiovintų čiobrelių užpilkite 250 mililitrų karšto (ne verdančio) vandens. Palikite pastovėti apie dvidešimt minučių, tada įdėkite arbatinį šaukštelį medaus. Gerkite po penkis-septynis puodelius per dieną.

Liepų žiedai

Iš liepų žiedų ruošiamas užpilas, kuris labai padeda esant sausam kosuliui – skatina atsikosėjimą. Jis minkština gleivinę, šalina bronchų spazmus taip pat šalina skreplius.

Liepžiedžių užpilą reikia ruošti taip: vieną valdomąjį šaukštą žiedų užpilkite viena stikline verdančio vandens ir palikite 30-45 minutes. Paskui per pora marlės sluoksnių nukoškite ir gerkite prieš valgį po pusę stiklinės tris ar keturis kartus per dieną.

Gebenė

Šio augalo lapelių užpilas padeda suskystinti skreplius, veikia kaip antispazminė, antivirusinė ir imunitetą stiprinanti priemonė.

Ruošti ją reikia taip: arbatinį šaukštelį lapelių užpilkite viena stikline verdančio vandens, nukoškite ir pilkite į arbatą.

Pušies, kedro ir kėnio spygliai

Spyglių nuoviras labai veiksmingas niekaip nesibaigiančio bronchinio kosulio atveju. Jis padeda atsikosėti, mažina uždegiminius procesus, lengvina kvėpavimą ir stipraus persišaldymo atveju veikia kaip prakaitą varanti bei antibakterinė priemonė.

Ruošti jį reikia taip: pora valgomųjų šaukštų spyglių emaliuotame inde užpilkite puse litro karšto vandens, tada apie 20 minučių virkite ant vidutinio kaitrumo ugnies. Leiskite atvėsti, nukoškite ir gerkite visą dieną. Į tokį nuovirą galima dėti aviečių, putino uogų arba medaus.

Levanda

Šiame augale esantys eteriniai aliejai labai veiksmingai veikia darant inhaliacijas bronchito, laringito ir pneumonijos atvejais.

Ruošti inhaliaciją reikia taip: du ar tris lašus eterinio aliejaus praskieskite litru ar pusantro litro karšto vandens.

Eukaliptas

Eukalipto eterinis aliejus gali labai greitai sustiprinti imunitetą, pašalinti skreplius, sunaikinti bakterijas ir virusus. Naudokite jį inhaliacijoms.

Daryti reikia taip: užkaitinkite vandenį, įlašinkite tris ar keturis lašus eukaliptų aliejaus ir kvėpuokite virš dubens, ant galvos užsimetę rankšluostį. Yra ir kitas būdas: tarą su aromatizuotu vandeniu padėkite tame kambaryje, kuriame miegate.

Prieš naudodamiesi visais šiais augalais turite pirmiausia pasitarti su savo šeimos gydytoju, nes dažnai kosulį sukelia rimtos ligos, reikalaujančios patyrusio gydytojo skirtų medikamentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)