Pomidorų daigams auginti tinkamas specialus būtent jiems skirtas arba universalus sodo augalams skirtas gruntas. Kokybiški gerą reputaciją turinčių prekių ženklų variantai pasižymi rūgštingumo ir maistingųjų medžiagų balansu. Vis tik pasitaiko atvejų, kai maišų turinys neatitinka ant pakuotės skelbiamos informacijos. Patirties turintys sodininkai dažniausiai žemės mišinį pomidorų daigams auginti ruošia patys, nes taip užtikrinama jo kokybė ir pinigų išleidžiama kur kas mažiau.

Tinkamo žemės mišinio paruošimas

Kai pavasarį imamasi pomidorų daigų auginimo, lauke dar būna sniego. Dėl šios priežasties visais mišinio komponentais būtina pasirūpinti dar rudenį. Pagrindinės sudedamosios šio žemės mišinio dalys: juodžemis arba sodo žemė, nerūgštintos durpės (pH 6,5), smėlis (pageidautina upinis arba plautas), puvenos arba persijotas brandus kompostas, persijoti medžio pelenai (arba dolomitiniai miltai). Sodo žemių imti derėtų iš tų lysvių, kuriose ankstesnę vasarą neauginti bulviniai (pomidorai, paprikos, baklažanai ar bulvės).

Paprasčiausia ir optimaliausia žemės mišinio pomidorams sudėtis gaunama sumaišius 2 dalis durpių, 1 dalį puvenų ar komposto ir 0,5 dalies smėlio. Durpės dažniausiai pasižymi didesniu rūgštingumu, todėl į kibirą gauto mišinio berkite 1 stiklinę medžio pelenų arba 3-4 šaukštus dolomitinių miltų. Dar į mišinį dedama 10 g karbamido, 30-40 g superfosfato ir 10-15 g kalio trąšų. Šias trąšas galima keisti kompleksinėmis, kurių sudėtyje daugiau fosforo bei kalio ir mažiau azoto.

Žemė sėkloms sėti

Skirtingais daigų vystymosi periodais žemės mišinio sudėtį būtina koreguoti. Ruošiant žemę sėkloms sėti į ją beriama šiek tiek daugiau smėlio ir mažiau puvenų. Pomidorams sėti skirtą žemę būtina persijoti ir dezinfekuoti. Geriausio efekto galima tikėtis žemę kaitinant garpuodyje, nes toks apdorojimo būdas užtikrina, kad žus ne tik ligas sukeliančios bakterijos ir grybų sporos, bet ir piktžolių sėklos. Žemių mišinį kaitinti garpuodyje patartina likus 7-10 dienų iki sėjos, kad žemėje spėtų atsistatyti naudingųjų bakterijų veikla.

Žemė pomidorams sėti turi būti puri, laidi orui, tačiau tuo pačiu ir gerai sugerianti drėgmę. Norėdami padidinti žemės laidumą orui į ją kaitindami garpuodyje galite berti šiek tiek sausų smulkintų samanų – sfagnumo. Jei sfagnumo po ranka neturite, galite parduotuvėje įsigyti žemės purumui didinti skirtų priemonių, pavyzdžiui, perlito ar vermikulito. Šios priemonės teigiamai veikia pomidorų daigų šaknų sistemos vystymąsi.

Dirva pomidorų daigų pikavimui

Atliekant pomidorų daigų pikavimą nėra būtinybės žemės mišinį persijoti ar kaitinti garais, tačiau be purumui didinti skirtų priemonių naudojimo tiesiai į vazonėlį dar galima įberti kelias hidrogelio granules. Paistant daigus šios granulės sugers daugiau drėgmės, kurią vėliau lėtai išskirs.

Liaudiški patarimai ruošiant žemę pomidorams

Savaime suprantama, sodo žemių ir smėlio turi kiekvienas sodininkas, o ką vis tik daryti, jei kitų žemės mišiniui paruošti reikalingų komponentų neturite? Mūsų dienomis galimybių tikrai pakanka. Pavyzdžiui, durpes kuo puikiausiai galima pakeisti daigams skirtu pirktiniu mišiniu, kurio pagrindą sudaro durpės. Dar parduotuvėse galima rasti sapropelio (itin derlingų dumblingų nuosėdų) ir biohumuso. Pastarasis kuo puikiausiai tinkamas puvenoms ar kompostui keisti.

Nemažai patirties sukaupę sodininkai kartais pomidorų daigus augina naudodami mišinį, kurį sudaro 2 dalys pjuvenų (labiau tiks lapuočių pjuvenos) ir 1 dalis smėlio. Pjuvenos turi būti išmirkytos subalansuotame mineralinių trąšų mišinyje, kurio sudėtyje yra visų būtinų maistingųjų elementų. Pjuvenas galima naudoti ir kaip purumą didinančią priemonę ruošiant žemės mišinį. Tokiu atveju jos turi būti smulkios, be drožlių, pagaliukų ar sausų lapų. Esant poreikiui jas galima persijoti. Geriausia naudoti jau pagulėjusias pjuvenas, tačiau jei vis tik naudojate šviežias, prieš tai darydami jas užpilkite verdančiu vandeniu, nusunkite, sumaišykite su karbamidu (30-40 g karbamido kibirui pjuvenų), kruopščiai išmaišykite ir šiek tiek padžiovinkite birumui užtikrinti. Tokių pjuvenų žemės mišinyje gali būti iki 20 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)