Anksti pasėjus, augalai, kurių vegetacijos periodas ilgas, spės pasiruošti vasaros žydėjimui. Vasarį galima sėti vienmetes, dvimetes ir daugiametes gėles.

Vienmetės gėlės

Kad šios ryškios ir greitai augančios gėlės jau vasaros pradžioje papuoštų gėlynus, lysves, sėklas reikia pasėti žiemą.

Petunijos

Tai bene populiariausios gėlės, jos sėkmingai prigyja ne tik užmiesčio sodybose, bet ir butuose. Taip yra todėl, kad šie augalai stebėtinai gyvybingi ir neįnoringi. Su petunijų sėjimu ilgai neužtruksite.

Kadangi sėklos labai mažos, jas pakanka pabarstyti ant drėgnos žemės, nereikia nė užberti. Paskui uždenkite polietileno plėvele ir pastatykite į tamsą, šiltą vietą (kai pasirodys daigeliai, plėvelę nuimkite). Prieš persodinant į atvirą vietą, daigus reikės du kartus pikuoti.

Jei petunijos pražydo, dar nespėjus jų persodinti į nuolatinę vietą, nesijaudinkite – ir žydinčios gėlės puikiai ištveria persodinimą.

Begonijų sėjimas

Šiuo laikotarpiu patartina pasėti dar vieną gražuolę – begoniją. Dalis gėlininkų pradeda sėti begonijas jau sausį. Tiesa, tada jų daigams reikės papildomo apšvietimo. Jei neturite specialių lempų, geriu palaukti vasario. Begonijų sėklas, kaip ir petunijų, reikia paberti ant žemės, ant viršaus nereikia užberti žemių.

Lobelijų sėjimas

Nepamirškite švelnių lobelijų su smulkiais melsvais, rožiniais ar baltais žiedlapiais. Šios gėlės tiks praktiškai į visas gėlių kompozicijas. Priklausomai nuo rūšies, galite užauginti ir lysvėse, ir vazonuose augančias lobelijas. Smulkias lobelijų sėkleles, kaip ir petunijų, paberkite ant drėgnos žemės paviršiaus ir uždenkite polietileno plėvele. Kai daigai ūgtelės, galite sodinti į vazoną po kelis, jei norite, kad krūmas vazone būtų didesnis.

Šabo gvazdikų sėjimas

Šie gražūs augalai pražys tik praėjus šešiems mėnesiams po sėjimo, todėl Šabo gvazdikus sėja sausį ar vasarį. Sėklos beriamos į 3 mm gylį, ant viršaus galima užberti kvarcinio smėlio (tai apsaugos augalus nuo liucernos fomozės).

Šabo gvazdikėlius būtina kelis kartus pikuoti – tada atėjus laikui persodinti į pastovią vietą, krūmas bus tankus, vešlus.

Dvimečių ir daugiamečių gėlių sėjimas

Vasarį sodiname ne tik vienmečius, bet ir greitai augančius daugiamečius augalus. Tada nereikės laukti kitų metų, kol jie pražys. Augalai žydi vasaros pabaigoje–rudens pradžioje.

Trispalvių našlaičių sėjimas

Jei nepamiršite pasėti trispalvių našlaičių vasarį, pirmi žiedeliai pasirodys birželio pabaigoje. Darbas labai lengvas – nors sėklos mažos, ant jų užberiamas plonas durpių sluoksnis. Kad vėliau nereikėtų pikuoti, sėklas galima iš karto sėti tam tikru atstumu vienos nuo kitų.

Saulučių sėjimas

Jei pasėsite saulutes vasario pabaigoje, jos pražys rudenį. Kad saulutės sudygtų, joms reikia saulės šviesos, todėl sėklų nesuberkite per giliai, pakanka užberti jas ant drėgnos žemės ir užberti plonu smėlio sluoksniu. Saulutės atsparios, jas galima persodinti ir pražydusias, taigi nesijaudinkite, jei jau pasirodė žiedai.

Raktažolių sėjimas

Vasarį būtinai pasėkite raktažoles. Tik atsiminkite, kad jų sėklas reikia stratifikuoti (paruošti dygimui), todėl planuokite šiuos darbus iš anksto. Sėklų nereikia giliai sukišti į žemę, pakaks švelniai įspausti ir apipurkšti vandeniu.

Atkreipkite dėmesį – raktažolių sėklos gana greitai pasidaro nebetinkamos sėti, todėl perkant visada pažiūrėkite ant pakuotės galiojimo laiką.

Lubinai

Lubinai

Vasarį pasėti lubinai įprastai pražysta rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo pradžioje. Kad sėklos greičiau sudygtų, prieš sėjant reikia jas parai įvynioti į drėgnus vatos diskelius. Lubinų sėklas sėja į 5–8 mm gylį. Geriausia iš karto pasėti į atskiras stiklinaites, kad daigelių nereikėtų retinti – lubinai šios procedūros nemėgsta.

Skaistažiedžių (korėjinių chrizantemų) sėjimas

Kad chrizantemos sudygtų tais metais, kai buvo sėjamos ir spėtų sutvirtėti, pasiruošti žiemai, jas reikia sėti paskutinį žiemos mėnesį. Chrizantemų sėklas užberkite ant žemės ir švelniai paspauskite delnu, o paskui papurkškite vandeniu. Kai paaugs daugeliai, juos reikia pikuoti, o vėliau pasodinti į lysves.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)