Stumbrus sunku sugaudyti užmigdant nuotoliniu būdu, naudojant įprastus migdomuosius vaistus, todėl dabar kuriama speciali gaudyklė. Ja ir bus bandoma sugauti laisvai besiganančius galiūnus.

Buvo klaida

Mokslininkams pripažinus, kad prieš beveik pusšimtį metų įvykdytas nykstančių stumbrų apgyvendinimo projektas šalies teritorijos viduryje buvo klaida, mąstoma, kaip sumažinti laisvėje Lietuvos teritorijos viduryje išplitusių stumbrų populiaciją, ją dalinai perkeliant į miškingąją Dzūkiją.

Pavyko perkelti

Septyni stumbrai iš Panevėžio ir Kėdainių rajonų, kur jie buvo apgyvendinti 1969–1972 metais, jau perkelti į vadinamąjį „Žvėrinčių“ – laikino laikymo aptvarą Telšių miškų urėdijoje. Tačiau šiuo metu laisvėje – per 200 stumbrų, kurie klaidžioja minėtuose rajonuose ir daro daug žalos ūkininkams, nes neranda pakankamai lapuočių miškų, yra priversti keliauti iš miško į mišką laukais ir juose ieškoti pašaro.

Ir žala, ir pavojus

Gausėjant laisvųjų stumbrų bandoms žemdirbiai patiria vis daugiau žalos – žvėrys nuėda, sutrypia, nuguli pasėlius. Ūkininkai iš savo laukų, pamiškių žvėris gainioja, stumbrai nuklysta į gyvenamąsias vietoves arba sukelia eismo įvykių arba žūsta patys. 2017 metais dėl to žuvo 11 stumbrų.

Vien praėjusių metų gruodžio mėnesį stumbrai sukėlė net du eismo įvykius. Kėdainių rajono Šilainių geležinkelio stotyje keleivinis traukinys Klaipėda–Vilnius partrenkė ir mirtinai sužalojo per geležinkelio bėgius ėjusią stumbro patelę ir jauniklį, o dar vienas suaugęs stumbras buvo partrenktas kelyje Panevėžys–Krekenava.

Speciali gaudyklė

Siekiant išspręsti šią problemą, nutarta stumbrus perkelti į miškingesnį regioną. Tam pritarė ir Europos Komisija, skirta ir Europos Sąjungos parama, o projektas numato dalį laisvėje gyvenančių stumbrų iš pradžių perkelti į laikino laikymo aptvarus.

Iš Kėdainių į Dzūkiją

Stumbrus sugaudžius vidurio Lietuvoje jie bus perkeliami į adaptacijos aptvarą Dainavos girioje Dzūkijos nacionaliniame parke. Čia stumbrai ne tik turės galimybę adaptuotis ir išeiti į laisvę jiems tinkamose vietovėse, bet galės ir įsilieti į didžiausią Europoje Belovežo girios (esančios Baltarusijos ir Lenkijos teritorijose) stumbrų populiaciją.