„Mano kolega kurį laiką augina mandarinų medį. Kruopščiai jį prižiūri, gerai laisto. Vieną dieną pastebėjau, kad mano kolegos džiaugsmui iš mandarinmedžio kamieno išaugo keistas augalas. Jis tiki, kad tai yra rožė, nes paslaptingas augalas turi spygliukus.

Įdomu tai, kad tame pačiame vazone jis pasėdavo sėklų, likusių nuo vaisių, todėl mes nenustebome, kad kažkas išaugo. Tačiau visgi įdomu, kas tai per augalas ir kodėl jis atsirado“, – pasakoja Rūta.

Išmatavus ūglį paaiškėjo, kad kelis mėnesius augęs stiebas yra pasiekęs jau 1,25 m aukštį.

Sako, kad taip nutinka retai

Delfi kalbinti ekspertai teigia, kad tai tikrai labai retas atvejis.

Specialistų teigimu, šis mandarinmedis yra paskiepytas į kitą augalą – trilapį poncirą. Apatinė medelio dalis, kartu su ūgliu, yra pastarasis augalas.

Jie abu yra giminaičiai, todėl galima vieną į kitą skiepyti.

Išaugusio ūglio – trilapio ponciro – vaisiai nevalgomi, bet šis medelis labai tinka poskiepiui. Citrusiniai medžiai, tarp jų ir mandarinmedis, dažniausiai nėra auginami iš sėklų, o įskiepijami į kitus augalus, visai kaip ir šiuo atveju.

Ūglį reikia nupjauti, nes jis gali nustelbti įskiepį, mandarininį citrinmedį, kuris nokina valgomus mandarinus.

Mandarinų medis nėra įnoringas

Portalas „Mano namai“ pataria, kad į vazoną galima sodinti ir sėklas iš paprastame prekybos centre pirktų mandarinų. Šis augalas nėra kaprizingas, lyginant ne tik su kitais citrusiniais, bet ir su kitų rūšių augalais, tačiau tam tikrų priežiūros taisyklių teks laikytis.

Pati svarbiausia taisyklė – pakankamas saulės šviesos kiekis. Mandarinmedžiui būtina saulės šviesa ne mažiau kaip 12 valandų kasdien ištisus metus.

Taip pat šiam augalui patinka ir drėgmė. Vasarą reikia laistyti gausiai, žiemą – mažiau, bet žemė jokiais būdais negali išdžiūti. Taip pat lapus reikia kasdien nupurkšti vandeniu, filtruotu ar net virintu, kad kompensuotumėte oro sausumą. Idealu, jei šalia galite pastatyti mažą kambarinį fontanėlį.

Medeliui augant, jis turi būti persodinamas į didesnį vazoną. Geriausia – žiemos pabaigoje ar pavasario pradžioje. Vazonas turi būti 3-5 cm. didesnis už ankstesnįjį. Persodinama su visa žeme, kad kuo mažiau pakenktumėte šaknų sistemai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)