Kaip paruošti daržą bulvėms sodinti – bendrosios taisyklės

Bulvių nereikėtų sodinti bet kur – norint sulaukti tikrai gero derliaus, svarbu laikytis sėjomainos taisyklių. Tai reiškia, kad bulvės neturėtų augti toje pačioje vietoje 2 metus iš eilės. Taip pat bulvių nereikėtų sodinti po paprikų, pomidorų ir baklažanų, tačiau jas galima sodinti po kopūstų, morkų, burokėlių ir agurkų.

Pageidautina rudenį paruošti daržą šakniavaisių sodinimui – tam sodininkai iškasa žemę iki kastuvo smaigalio gylio, pašalina piktžoles, išbarsto mėšlą ir užpila juos smėliu.

Svarbu, kad šviežias organines medžiagas galima naudoti tik rudenį ruošiant dirvą, o pavasarį geriau imti perpuvusį mėšlą. Kiekvienam kvadratiniam sklypo metrui pakaks 8-10 kg trąšų. Taip pat ne be reikalo dirvą reikia išpurenti iki 10-12 cm gylio, o paskui išlyginti grėbliu.

Kokiomis trąšomis geriau tręšti sodinant bulves – liaudies receptai

Iš kartos į kartą sodininkai savo vaikams ir anūkams pasakoja, ką dėti į duobutę sodinant bulves, kad derlius būtų geras. Paprastai liaudiški tręšimo būdai yra ne prastesni už „chemiją“ iš parduotuvės – daugeliu atvejų jie netgi veiksmingesni. Panagrinėkime kai kuriuos iš jų.

Triušių ir naminių paukščių mėšlas

Tai vienas iš variantų, ką geriau dėti į duobę sodinant bulves – mėšlas palankiai veikia ir dirvą, ir augalus. Jei šias trąšas naudosite protingai, galite pastebimai padidinti žemės derlingumą.

Receptas yra toks:

  • Į 100-200 litrų statinę pripilkite mėšlo;

  • užpilkite ją vandeniu, uždenkite plėvele arba dangčiu;

  • palikite 2 savaites „fermentuotis“, maišykite 2-3 kartus per dieną;

  • pasibaigus šiam laikotarpiui įpilkite 1-2 kg medžio pelenų (1 kg 100 litrų).

Sodinti bulves su šiomis trąšomis bus paprasta ir patogu – tereikia į kiekvieną duobutę su šakniavaisiais įpilti po 1 litrą mišinio.

Jei nuspręsite, kad bulves norite tręšti paukščių išmatomis, tuomet 700 g pagrindinio komponento reikia atskiesti 10 litrų šilto vandens, indą uždengti plėvele arba dangčiu ir pastatyti šiltoje vietoje. Tirpalą palaikykite 3 dienas, tada perkoškite ir į kiekvieną duobutę įpilkite po 1 litrą.

Žolelių užpilas

Norėdami pasigaminti bulvių trąšų iš žolės, vadovaukitės instrukcijomis:

  • Surinkite nupjautą žolę (galite net piktžoles) kartu su šaknimis;

  • sudėkite augalus į statinę, kad jie sudarytų 23 jos tūrio;

  • įpilkite 30 g karbamido;

  • užpilkite vandeniu, išmaišykite, uždenkite dangčiu arba plėvele;

  • palikite 2 savaites šiltoje ir tamsioje vietoje.

Svarbiausia užtikrinti, kad į statinę nepatektų saulės spindulių, kitaip visas jūsų darbas nueis perniek. Kai trąšos bus paruoštos, jų galima įpilti po 1 litrą į kiekvieną bulvės duobutę.