Tiesa veja ir pieva pavadinimai ir reikšmės panašios, bet rezultatas ir poreikiai skirtingi. Pievas šienaujame kartą per mėnesį, veją kartą ar net du per savaitę. Dažnai pjaunama veja negali išlaikyti drėgmės šaknyne, kai tuo tarpu aukšta pieva atsparesnė sausrai.

Kaip teisingai palaistyti veją? Europos laistymo asociacijos sertifikuotas laistymo sistemų auditorius Ramūnas Rėderis pažymi, kad laistant vejas svarbu tinkamai parinkti laistymo purkštukus ir juos teisingai įrengti.

Svarbu, kad laistymo purkštukai būtų įrengti vertikaliai (pasvirę purkštukai sukelia dirvos eroziją, eikvoja vandenį) tinkamai sureguliuotas laistymo kampas ir purškimo spindulys. Laistyti reikia tą kas auga, kas neauga (terasa, namo sienos, tvora ir pan. greičiau dūla nuo reguliaraus vandens purškimo). Rekomenduojama naudoti taupiai vandenį paskirstančius purkštukus, geriau, kad jie turėtų reguliuojamą laistymo kampą, spindulį, išlaistomo vandens kiekį. Kaip žinia, veja gali sugerti tik tam tikrą kiekį vandens (iki 10 mm per val.) jei vandens per daug, gali prasidėti dirvožemio erozija, vejos užmirkimas, susidaryti balos, padidėja grybelinių ligų pavojus, laistomas vanduo tiesiog iššvaistomas. Geriausia kai laistoma kuo tolygiau, lėtai ir ilgai, panašiai kaip lengvas lietutis.

Dažnas klausimas kiek laistyti? R.Rėderis pažymi, kad norit užtikrinti efektyvų vandens ir trąšų panaudojimą, reikia laistyti tiek kiek nugaravo praėjusią parą.

Kaip apskaičiuoti kiek mm išlaistėte? Formulė: išlaistytas vandens kiekis per valandą litrais / padalinamas iš palaistyto ploto m2 = kritulių kiekis mm į kv.m. per val.

Kuriuo paros metu laistyti? Geriausias laistymo laikas paroje – ankstyvas rytas, laistant vakare, vandens perteklius užsilieka vejoje, nakčia vandens temperatūra krenta, padidėja ligų pavojus. Laistant ryte patekėjusi saulutė išgarina perteklinius vandens kritulius. Laistant dieną susidarę vandens lašeliai veikia kaip padidinamas lęšis todėl padidėja vejos nudeginimo pavojus (mokyklinis ekperimentas su didinančia lupa ir koncentruotais saulės spinduliais).

Kada reikia tręšti? Jeigu tręšiame su kompleksinėmis trąšomis, jos tirpsta pamažu, todėl pirmas tręšimas pavasarį vidutinei temperatūrai perkopus +10C Balandžio-Gegužės mėn. Vasaros viduryje ir rudenį nuo Rugsėjo vidurio Spalį. Pavasarį rekomenduojama naudoti trąšas su daugiau azoto, vasarą su mažiau, o rudeniui azoto reikia mažiau, svarbu kiti mineralai padedantys vejos šaknynui peržiemoti permainingas žiemas.

Vejos spalva? Sveika veja vientisai žalios spalvos. Pavytusi, pašviesėjusi spalva, dėmėmis signalizuoja, apie vandens trūkumą. Nelaistoma veja užėjus karščiams paruduoja, pradeda retėti, įsiveisia piktžolės, gali pradėti augti kupstais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją