Tulpės – daugiamečiai augalai, todėl tinkamai jas augindami, prižiūrėdami, galėsite ne vienerius metus džiaugtis jų žydėjimu. Tiesa, neapsieisite be kantrybės ir pastangų.

Nuskinkite nuvytusius žiedlapius

Kai tulpės baigia nužydėti, rekomenduojama nuskabyti nuvytusius žiedlapius, tik jokiu būdu nepjaukite jų peiliu, įspėja tulpių augintojai.

Visų pirma, gėlynas atrodys gražiau. Antra, tada tulpės pernelyg gausiai nesidaugins, o visos maistingos medžiagos bus skirtos svogūnėliui. Kai tulpių lapai ima vysti ir gelsti, metas išsitraukti kastuvą. Nupjaukite pageltusius lapus, tada iškaskite tulpės svogūnėlį, nuvalykite nuo jo žemes (būkite atsargūs, kad valydami nepažeistumėte svogūnėlio). Jeigu yra puvimo žymių, svogūnėlį geriau išmeskite.

Svogūnėlių saugojimas

Iškastus tulpių svogūnėlius plonu sluoksniu sudėkite į dėžę, kad jie išdžiūtų. Geriausia laikyti svogūnėlius tamsioje vietoje, be skersvėjo ir be tiesioginių saulės spindulių. Nuimkite lukštus nuo visiškai išdžiūvusių svogūnėlių.

Dėmesio – nelaikykite tulpių svogūnėlių šalia vaisių ir daržovių. Obuoliai – pavojingiausi vaisiai tulpėms, nes išskiria etileno dujas (dėl šių dujų poveikio svogūnėlis nepražys).

Optimali temperatūra laikyti tulpių svogūnėliams – 18–19 laipsnių Celsijaus.

Tręšimas

Patyrę sodininkai teigia – jeigu tulpės auga derlingoje žemėje, žydėjimo laikotarpiu jas reikia tręšti kas dvi savaites. Tulpes galima tręšti kalio karbonatu, šios trąšos suteiks energijos svogūnėliams, ir tada bus daugiau šansų, kad kitą sezoną tulpės gražiai žydės.
Ar galima neiškasti svogūnėlių?

Jei tulpėms nužydėjus neiškasite svogūnėlių, vargu ar jie bus gražūs ir ateinančiais metais. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo tulpių rūšies. Pvz., žemas tulpes geriau palikti lauke, tada jos galės daugintis ir formuoti nuostabias gėlių grupes. Tik įsidėmėkite – neiškastų tulpių svogūnėlių vasarą nereikia laistyti.

Ką daryti su tulpėmis vazonuose?

Vazonuose tulpes sunkoka auginti, mažesnė tikimybė, kad jos žydės taip gražiai, kaip tos, kurios auga lauke. Vazonuose tulpės tampa vienmečiu augalu, kurį po žydėjimo galima išmesti. Žinoma, galite pamėginti išsaugoti svogūnėlius, tik tada būtina juos iškasti, o kai sodinsite, pamaišykite su naujais svogūnėliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją