Kaip ir daugelio kitų gėlių atveju, narcizų nežydėjimo priežastys gali būti įvairios, pradedant neteisingu sodinimo būdu ir baigiant netinkama dirva.

Pasodinote narcizus netinkamu laiku

Narcizus, kaip ir kitas pavasarį žydinčias svogūnines gėles, reikėtų sodinti rudenį. Tai būtina tam, kad šaknys spėtų įsišaknyti ir būtų pasiruošusios augimui. Jei narcizai bus sodinami per vėlai, sutriks natūralus jų augimo ciklas: iki tol, kol įšils dirva ir prasidės vegetacija, jie nespės išvystyti stiprios šaknų sistemos.

Svogūnėlius sukišote į netinkamą gylį

Narcizai gali nežydėti ir dėl to, kad neteisingai juos pasodinote. Narcizų svogūnėlius reikėtų sodinti gana giliai, kad būtų pakankamai vietos šaknų sistemai vystytis ir augti, o tai taip pat skatina žydėjimą. Stambius svogūnėlius rekomenduojama sodinti 15 – 25 cm, o mažesnius – 10 – 15 cm gylyje.

Jei svogūnėliai bus pasodinti nepakankamai giliai, narcizai savo jėgas skirs šaknų vystymui, o ne žaliosios masės didinimui ir žiedų formavimui. Be to, nauji svogūnėliai nebus pakankamai dideli, o tai reiškia, kad per ateinančius porą metų jie vargu ar sužydės.

Narcizas

Netinkamas dirvožemis

Norint sulaukti žiedų, dirvožemis taip pat atlieka svarbų vaidmenį. Narcizams reikia turtingos, daug maistingųjų medžiagų turinčios dirvos. Be to, įsitikinkite, kad dirva nėra pernelyg drėgna, nes drėgmės perteklius skatins svogūnėlius pūti, todėl nebus nei lapų, nei žiedų. Kita vertus, jei dirva bus pernelyg sausa, šaknys žus, todėl žiedus taip pat teks pamiršti.

Maistinių medžiagų trūkumas

Žydėjimas yra sudėtingas procesas, kuriam reikia daug išteklių, įskaitant pakankamą kiekį maistinių medžiagų. Jei narcizams trūks maistinių medžiagų, mažai tikėtina, kad jie užaugins ką nors daugiau nei lapus. Tas pats gali atsitikti, jei maistinių medžiagų kiekis nebus subalansuotas. Pavyzdžiui, jei narcizai gaus per daug azoto ir per mažai fosforo bei kalio, jų lapai bus šviesūs, bet žiedų nebus. Taip yra todėl, kad azotas skatina lapų augimą, o fosforas ir kalis turi įtakos žydėjimui.

Per tankiai susodinote

Jei anksčiau narcizai žydėdavo taip gausiai, jog visi jums pavydėdavo, o šiemet jie visai nesužydėjo, problema gali būti susijusi su pernelyg tankiu pasodinimu. Narcizai turi stambią šaknų sistemą, todėl jei lapai auga, o žiedai nepasirodo, tai gali būti ženklas, kad šaknų sistemos konkuruoja tarpusavyje dėl maisto medžiagų. Vykstant tokiai kovai, nė viena iš jų negauna pakankamai maistinių medžiagų, kad sužydėtų. Todėl pasirūpinkite, kad narcizai nebūtų susodinti per tankiai, nes kitaip žiedų nesulauksite.

Per anksti nurėžėte lapus

Žydėjimo sezonui baigiantis, narcizų lapija pradeda nykti – lapai pagelsta ir atrodo netvarkingai. Tačiau nurėžti šių lapų neskubėkite. Palaukite maždaug 4 – 6 savaites, kol lapai visiškai nudžius.
Nudžiūvus lapams, ištekliai pamažu sugrįžta į svogūnėlį ir suteikia jam pakankamai energijos, kad kitą pavasarį jis išaugintų žiedus.

Jei lapus nurėšite per anksti, sutrikdysite šį svarbų procesą. Kitą sezoną svogūnėliai neturės pakankamai medžiagų žiedams (ar net lapams) formuoti. Prieš genėdami palaukite, kol lapai visiškai nudžius, net jei kurį laiką lysvė atrodys šiek tiek neprižiūrėta.

Kenkėjai

Kenkėjai visada kelia grėsmę sodo augalams, o ypač svogūniniams. Todėl būkite labai atidūs, nes dėl pažeistos svogūnėlio struktūros narcizai ne tik nežydės, bet ir gali žūti.

Pagrindiniai kenkėjai, kurių reikia saugotis, yra svogūninės musės ir svogūninės erkės – jos taip pat gali lemti, kad narcizai nesužydi. Tuo tarpu lapus graužiantys kenkėjai žydėjimui jokios įtakos neturės, nebent jų bus labai daug.

Drėgmės ir saulės stoka

Dažniausiai narcizai nepražysta dėl to, kad formuojantis pumpurams, jiems pritrūksta drėgmės. Vandens norma vienam narcizui yra 20 litrų vandens vienam kvadratiniam metrui per savaitę. Narcizai taip pat gali nežydėti, jei bus pasodinti pavėsyje, nes, kaip teigia Ilzė Donova iš Latvijos universiteto Botanikos sodo, šie augalai mėgsta ryškią saulę.

Galbūt jie pražys vėliau?

Neskelbkite mirties nuosprendžio narcizams jau pačią pirmą šiltą dieną, ypač jei įsigijote naują jų veislę – labai tikėtina, kad ji pražys vėliau. Taigi, prieš pradėdami ieškoti priežasčių, kodėl narcizai nežydi, dar šiek tiek palaukite.

Ar kitais metais sulauksiu žiedų?

Jei narcizų nežydėjimo priežastis nėra susijusi su pažeistais svogūnėliais, jie sužydės kitais metais. Tačiau jums reikėtų pakoreguoti sąlygas, dėl kurių šiemet jie nesukrovė žiedų.
Jei problema yra sodinimo būdas, kitiems metams parinkite narcizams tinkamą dirvą, kurioje pakaktų maistinių medžiagų, ir, žinoma, susodinkite svogūnėlius tinkamu laiku ir tinkamame gylyje. Ir visada saugokite juos nuo kenkėjų, kurie pažeidžia svogūnėlius ir neleidžia narcizams sužydėti!