„Bulvės – mėgstamiausia lietuvių daržovė. Norint jų pirkėjams pasiūlyti kaip įmanoma anksčiau – glaudžiai bendradarbiaujame su vietos augintojais. Pastebime, kad lietuviškas daržoves pirkėjai itin vertina ir laukia. Savo ruožtu, kol lietuviškos bulvės dar auga, parduotuvėse siūlome šviežio derliaus bulvių, atkeliavusių iš Europos pietų – Ispanijos“, – teigia V. Budrienė, rašoma pranešime spaudai.

Šiemet sėja prasidėjo anksčiau

Jau 30 metų Šilutės rajone, Pašyšių kaime, bulves auginantis ir „Iki“ tiek pat laiko jas tiekiantis ūkininkas Kęstutis Macijauskas pasakoja, kad šviežio derliaus bulves jis pasodino visai neseniai – praėjusią savaitę. Pasak jo, šiemet sėja prasidėjo šiek tiek anksčiau nei pernai. Tai lėmė šiltesni ir palankesni orai.
„Prisiderinti prie nenuspėjamų ir greitai kintančių pavasario orų Lietuvoje ne visuomet paprasta. Štai praėjusiais metais šiuo metu vyravo kur kas žvarbesni orai, šaltesnės naktys, todėl bulves sodinome šiek tiek vėliau. Šiemet oro sąlygos palankesnės, tačiau vis tiek iš gamtos dar galime sulaukti staigmenų. Jau netrukus sinoptikai prognozuoja ir šiokį tokį atšalimą“, – sako K. Macijauskas.

Šviežio derliaus tikisi sulaukti kaip ir kasmet – liepą

Per metus nuo 800 iki 1000 tonų bulvių užauginantis ūkininkas sako, kad nors dalis bulvių šiemet pasodintos savaitę anksčiau – parduotuvėse jos pasirodyti turėtų kaip ir kasmet, maždaug per Mindaugines, liepos pradžioje.

Paklaustas, kokio bulvių derliaus galima tikėtis šiais metais, pašnekovas atskleidžia, kad tiek derliaus, tiek bulvių kokybė priklauso nuo gamtos: ne tik nuo bulvių sodinimo laiko, bet ir nuo to, koks oras bus gegužės mėnesį bei vasarą. Jeigu gegužę prasidės šalnos – galima tikėtis kuklesnio derliaus. Žinoma, bulvių augimui įtakos turi ir karštis. Pavyzdžiui, jeigu vasara pasitaiko itin karšta ir oro temperatūra pakyla virš 25 laipsnių – dirvoje bulvės sustoja augti, o tai taip pat gali nulemti kuklesnį derlių.

„Optimalus oras bulvėms – ne per karšta, su saikingu lietumi. Tuomet derliaus galima tikėtis gausesnio“, – sako ūkininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją