Kartojame jau anksčiau Delfi skelbtą ir papildytą tekstą apie šių uogų auginimą.

„Oro sąlygos pavasarį paankstino, tačiau kai dieną šilta, o naktį šalta, ankstyvą vegetaciją stabdo. Tai tinkamas laikas genėjimui. Kalbant apie šilauoges, jos jau patręštos kompleksinėmis trąšomis – bechlorėmis, kuriose nėra daug azoto – ir jas būtina genėti kiekvieną pavasarį“, – subtilumus aiškina G. Cijūnaitis.

Kitų medžiagų trūkumą ir dirvos rūgštingumą galima sureguliuoti laistant.

Profesionalas patvirtina legendą, kad šilauogė augalas, kuris gali augti praktiškai bet kur. Filmuojame vietoje, kur niekas kitas neaugo. Ten dumblas po tvenkinio gilinimo. Žmogus mėgino auginti kalėdines eglutes, tačiau jos ten neaugo. Tada buvo iškastos tranšėjos, pripilta durpių ir pasodintos šilauogės.

„Šilauogė uoginė kultūra. Jas sodinti geriau rudenį, tada formuojasi šaknų sistema ir jis tiesiog pradeda pavasarį augti. Tačiau galima sodinti ir pavasarį, kaip ir vaismedžius“, – dėsto G. Cijūnaitis.

Tačiau jis pabrėžia, kad jei perkami konteineriuose užauginti augalai. Juos sodinti galima praktiškai bet kada. Sodininkui avietes teko sodinti prieš Kalėdas ir jos prigijo.

Jis sako, kad agroplėvelė tai išeitis trūkstant darbo rankų. Kol krūmai buvo tik mulčiuojami, buvo daug šiukšlių, piktžolių ir greitai išgaruodavo drėgmė. Geotekstilė, kuria uždengta plantacija, neleidžia derėti piktžolėms ir saugo drėgmę. Tai leidžia piginti produkciją – reikia mažiau trąšų, vandens ir augalas mažiau „stresuoja“, nes jam niekada netrūksta drėgmės, patogu rinkti uogas.

Geotekstilę galima naudoti sodinant agrastus, aktinidijas, netgi avietes.

Šilauogę rekomenduojama sodinti 3 metrų tarpais tarp eilių. Eilėje atstumas metras. Geotekstilė 1–1,05 metro pločio. Jos kraštai prispaudžiami žeme. Skylė augalui iškertama kai geotekstilė jau patiesta ir augalas sodinamas.

Genint reikia žinoti, kad šilauogei reikia 5–6 derančių šakų. Pirmiausia išpjaunamos menkavertės šakos. Pavasarį gerai tvarkyti krūmą, nes matomos negyvos, bet dar nesumedėjusios šakos. Per 5–6 metus augalas pilnai atsinaujina.

Augalas pavasarį turi būti patręštas, prieš žydėjimą jį reikia nupurkšti nuo ligų. Po to reikia stebėti, kad netruktų vandens.

Kitas niuansas – reikia sekti, kad rūgštingumas būtų 3.5 ph, kuris reikalingas šilauogei. Jam palaikyti sodininkų parduotuvėse parduodamos specialios priemonės.

„Šilauogės investicija į ateitį, nes jis gali derėti 50 metų. Jis gali būti paliktas ne tik vaikams, bet ir anūkams, bet jį reikia prižiūrėti. Savaime nieko nebus“, – aiškina sodininkas.

Nuo vieno suaugusio krūmo galima nuskinti 5–6 kilogramus uogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)