Kuo naudingas daigų pikavimas

1. Pikuojant sutaupoma vietos

Iš pradžių sėklas pasėja į dėžutes. Dėžutėse jos sudygsta, prasikala daigai ir porą savaičių ūgteli. Šias dvi savaites daigai užima mažiau vietos nei sodinukai vazonuose.

Kaip yra iš tiesų?

Iš tiesų taip ir yra. Vis dėlto po dviejų savaičių daigus teks persodinti į vazonus, taigi vietos sutaupysite tik porą savaičių. Realiai naudos būtų tik tokiu atveju, jei iš dėžių daigus sodintumėte tiesiai į daržą.

2. Pikuojant galima atrinkti tvirčiausius daigus

Kol daigai visi kartu auga dėžėje, tarp jų vyksta konkurencija. Pikavimo metu aiškiai matysis, kurie augalai stiprūs, o kurie silpni.

Kaip yra iš tiesų?

Tai tiesa, bet tiesa ir tai, kad ir vazonuose sudygę daigai auga netolygiai, taigi ir tarp jų galima atlikti atranką.

Pomidorų daigai

3. Pikuojant daigai neišstypsta

Nes kiekvienas persodinimas stabdo augimą.

Kaip yra iš tiesų?

Teiginys pagrįsta: daigai auga lėčiau, nes po persodinimo susilpnėja, taigi daigų tarpusavio konkurencijos dėžėje efektas nebetenka prasmės. Galiausiai yra humaniškesnių būdų pristabdyti aktyvų daigų augimą. Pvz., šiltomis dienomis galima išnešti į balkoną (kai oro temperatūra – daugiau nei 5 laipsniai šilumos); tokiu atveju nušausite du zuikius – pristabdysite augimą ir užgrūdinsite daigus.

Antras variantas – patręšti daigus superfosfatu (2 šaukštai į 10 l vandens),

4. Jei pikuojama, silpni, ligoti augalai nepatenka į lysves

Pikuodami įdėmiai apžiūrėkite daigus ir atrinkite augalus su papuvusiomis šaknimis, kad jie nepatektų į lysves ir neperneštų ligų.
Kaip yra iš tiesų?

Iš tiesų augalai su papuvusiomis šaknimis neišgyvens iki persodinimo į lysves, nugeibs anksčiau. Augusius atskiruose vazonėliuose daigus galima išmesti, padarinių kaimynams nebus. O jei į daigų dėžę įsimetė užkratas, jis greitai apims visus daigus.

5. Persodintiems daigams išauga stipresnės šaknys

Pikavimo esmė – ne šiaip perkelti daigus iš dėžės į vazonėlius, šio proceso metu rekomenduojama nugnybti pagrindinės šaknies galiuką. Po šito ims augti daugiau šaknų, tad augalas gaus daugiau maitinimo.

Kaip yra iš tiesų?

Iš tiesų šaknys auga, tau duoda augalui geresnį maitinimą. Bet tai pasakytina tik apie pomidorus, jiems į naudą įvairiausi pažeidimai. Yra netgi metodų, kai kelis kartus per sezoną pomidorams pakerpa šaknis, įpjauna stiebą, žydėjimo metu padaužo lazda, kad krūmai geriau apsidulkintų. Kitiems augalams toks elgesys neišeis į naudą.

Pavyzdžiui, baklažanų apskritai nerekomenduojama pikuoti, jų net jauni daigai jau turi daug lapų. Jie išgarina didelį kiekį drėgmės, o jų šaknys labai jautrios. Įsivaizduokite – išimate augalą iš dėžės, jo šaknys susipynusios, jūs be gailesčio dalį jų nuraunate, persodinate augalą į vazoną; lapai toliau išgarina daug drėgmės, o šaknų liko gerokai mažiau, todėl jos nebepajėgios aprūpinti augalo pakankamu kiekiu vandens, tad su baklažanų daigais jau galima atsisveikinti.

Paprikos mažiau kaprizingos nei baklažanai, bet irgi nemėgsta persodinimų. Jei pažeisite jų šaknis, į jas greičiausiai įsimes infekcija ir augalai ims pūti. Be to, paprikų šaknų jokiu būdu negalima skabyti.

Dar šiek tiek apie pikavimo žalą

Kol jauni augalai auga dėžėse, didelė tikimybė jiems susirgti. Kai mažai erdvės, užsistovi drėgnas oras, o tai – puikios sąlygos atsirasti grybelinėms ligoms.

Į klausimą, ar verta pikuoti daigus, galima atsakyti – tik pomidorus. Tik ar apskritai to reikia? Pliusas tėra vienas – augalams susiformuoja daugiau šaknų. Tiesa, šaknis galima stimuliuoti kitokiu būdu – sodinant į lysves užkaskite daigų pirmuosius lapas, išaugusius iš gemalo sėklaskiltės, tada ant stiebo išaugs daugiau šaknų.

Pikavimas turi gerokai daugiau minusų. Visų pirma, jums reikės kažkur laikyti ne tik vazonus, bet ir dėžę. Antra, persodinimas – dar vienas darbas, kuriam reikia laiko ir jėgų. Žemių reikės dvigubai daugiau – ir dėžei, ir vazonams. Tada ar verta apsisunkinti gyvenimą?

Ekspertų nuomonė apie pikavimą

Pasak daržininkystės ir sodininkystės ekspertų, sveikus daigus galima užauginti tik pakankamame kiekyje žemės. Negalima sėti sėklų tiesiai į didelį vazoną, nes šaknų sistema nepajėgs greitai paimti maistingų medžiagų iš substrato, ta jo dalis, kurios nepasieks šaknys, greitai parūgštėja, ten ima daugintis mikroorganizmai, o jie pažeidžia šaknis ir augalai žūva. Vazonai daigams iš pradžių turi būti nedideli, vėliau reikia persodinti į didesnius vazonus, žodžiu tai – ir daugiau dirvožemio, ir daugiau vazonų.

Daigai išimami iš bendros dėžės, kai jiems išauga 1–3 lapeliai, tuo metu jų šaknų sistemos dar nebūna susipynusios tarpusavy, o augalai lengvai pakelia pikavimą, nes neturi didelės lapų masės.

Pramonėje daigai pikuojami. Iš sėklų daiginami ne tik pomidorai, paprikos ir baklažanai, sėjama daug rūšių gėlių sėklų (pvz., begonijos, petunijos, lobelijos, raktažolės), jų daigai smulkūs, juos reikia ne kartą pikuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją