„Biologinis pavasaris prasideda kovo 20 d., per lygiadienį. Nevarykim Dievo į medį ir nenorėkime, kad pavasaris prasidėtų nuo kovo 1 d. Kol kas jo turime tik 10 dienų. Lazdynai žydi, sedulos sukrovė žiedus, tačiau su bitutėm kol kas prastai.

Po Juozapinių, kovo 11 d. jos labai gerai nešė vandenį ir net žiedadulkes iš lazdynų nešė negalėjau atsidžiaugti. Tačiau dabar atvėso ir nežinome, kiek laiko taip truks. Tačiau dabar bitininkams iki blindžių žydėjimo, kuris paprastai prasideda balandžio 14-15, už bites atsakingas bitininkas“, – sako profesionalus bitininkas.

Ekspertas pastebi, kad net jei bus šilta, jos neturės iš ko nešti nektaro. Žibučių neužteks. Pirmas nektaringas augalas blindės ir būtina stebėti, kad joms nepritrūktų maisto, jos valgo 4-5 kartus daugiau nei valgė žiemą. Dabar šeimos vystosi ir vyksta tarsi sprogimas.

A. Amšiejus sako, kad tai ne rapsų – didelio medaus kiekio iš vienos monokultūros rinkėjai – naudoja kitą technologiją. Jie šeimas sujungia liepos mėnesį, kad jos peržiemotų ir jau pavasarį būtų ypatingai stiprios. Rapsai žydi anksti. Tai, ką jis pasakoja skirta eiliniam bitininkui, kuris laikosi tradicinės technologijos.

Jis išduoda ir paslaptį, kaip padėti šeimoms. Dabar, ypatingai jei duoti kandi tešlą, jas reikia aprūpinti šilto vandens girdyklomis, arba duoti skysto sirupo. 250 gramų šeimai savaitei. Problema, kad pradėjus aktyviai maitintis joms reikia vandens ir jos skrenda į šaltinius, kur temperatūra 3-5 laipsniai. Daug bičių žūsta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją