Pomidorams sodinti parduotuvėse galite nusipirkti universalaus arba specialiai pomidorams skirto dirvožemio. Geros kokybės žinomų prekių ženklų žemių substratai būna subalansuoti pagal rūgštingumą ir maistines medžiagas. Tačiau rasite ir tokių produktų, kurių maišelių turinys neatitiks ant pakuotės nurodytos informacijos. Patyrę sodininkai mieliau patys gaminasi žemių mišinius pomidorų sodinukams – taip jie užsitikrina kokybę ir sutaupo pinigų.

Žemių paruošimas pomidorų daigams

Kai pavasarį pradedame auginti pomidorų daigus, lauke dar būna sniego. Todėl visus mišinio komponentus reikia ruošti iš rudens. Pagrindinės žemės mišinio sudedamosios dalys: velėninė arba sodo (sukultūrinta) žemė, nerūgščios durpės (pH 6,5), smėlis (geriausia upės arba praplautas), humusas arba sijotas brandus kompostas, sijoti medžio pelenai (arba dolomitiniai miltai). Daržo dirvožemį reikėtų imti iš tų lysvių, kuriose praėjusią vasarą neaugo bulvinės kultūros (pomidorai, paprikos, baklažanai ar bulvės).

Paprasčiausią ir optimaliausią žemių mišinį pomidorams galite gauti sumaišę 2 dalis durpių, 1 dalį daržo žemės, 1 dalį humuso arba komposto ir 0,5 dalies smėlio.

Durpės pasižymi didesniu rūgštingumu, todėl į kibirą gauto mišinio dar įberkite 1 stiklinę medžio pelenų arba 3 – 4 valgomuosius šaukštus dolomitinių miltų. Be to, reikėtų pridėti 10 g karbamido, 30 – 40 g superfosfato ir 10 – 15 g kalio trąšų. Šias trąšas galima pakeisti kompleksinėmis trąšomis, kuriose yra daugiau fosforo bei kalio ir mažiau azoto.

Žemės pomidorų daigams sėti

Žemių mišinio sudėtį skirtingais daigų vystymosi laikotarpiais reikia koreguoti. Ruošiant žemes pomidorų sėkloms, įberkite šiek tiek daugiau smėlio ir mažiau humuso. Žemę pomidorų sėkloms būtinai reikia persijoti ir dezinfekuoti. Geriausia tai daryti garinant žemes gariniame puode, nes garai sunaikina ne tik patogenines bakterijas ir grybų sporas, bet ir piktžolių sėklas. Žemių mišinį patartina garinti likus 7 – 10 dienų iki sėjos, kad dirvožemyje vėl galėtų atsinaujinti naudingosios bakterijos.

Žemė pomidorų sėkloms turi būti puri, pralaidi orui, bet tuo pačiu pakankamai gerai sauganti drėgmę. Apdorojus žemę garais, tam, kad padidėtų jos pralaidumas orui, į ją galima pridėti sausų, smulkintų samanų – kiminų.

Jei kiminų neturite, parduotuvėse galima nusipirkti įvairių žemę purinančių medžiagų, pavyzdžiui, kokosų pluošto, perlito ar vermikulito. Tai leis gerai vystytis pomidorų daigų šaknų sistemai.

Žemė pomidorų daigams pikuoti

Pikuojant pomidorų daigus, žemės mišinio sijoti ir garinti nebereikia, tačiau, be purintojų, tiesiai į vazonėlius galima įberti po keletą hidrogelio granulių – laistant daigus, jos sugers drėgmės
perteklių, o paskui lėtai ją išskirs.

Liaudiški žemės paruošimo pomidorams būdai

Daržo žemės ir smėlio veikiausiai turi kiekvienas daržininkas, tačiau ką daryti, jei neturite jokių kitų ingredientų, iš kurių būtų galima paruošti žemių mišinį? Tam yra daugybė variantų. Pavyzdžiui, durpes galima sėkmingai pakeisti pirktiniu žemių mišiniu daigams, kuriame didžiąją dalį sudaro durpės. Parduotuvėse taip pat galima rasti sapropelio (itin derlingų ir dumblėtų gėlo vandens nuosėdų) bei biohumuso. Biohumusas kuo puikiausiai gali pakeisti humusą ar kompostą.

Patyrę sodininkai kartais pomidorų daigus augina mišinyje, sudarytame iš dviejų dalių medžio pjuvenų (geriausia lapuočių) ir vienos dalies smėlio. Pjuvenos yra išmirkomos subalansuotame mineralinių trąšų mišinyje, turinčiame visų reikalingų maistinių medžiagų. Pjuvenas taip pat galima naudoti žemių mišinio purinimui. Tačiau jos turi būti smulkios, be drožlių, šapelių ir sausų lapų likučių. Jei reikia, galite jas persijoti. Geriausia naudoti pagulėjusias pjuvenas, bet jei turite šviežių pjuvenų, pirmiausia jas reikia nuplikyti verdančiu vandeniu, nuspausti, sumaišyti su karbamidu (30 – 40 g karbamido kibirui pjuvenų), gerai išmaišyti ir šiek tiek padžiovinti, kad pjuvenos taptų birios. Tokios pjuvenos žemių mišinyje pomidorams gali sudaryti iki 20 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją