Eksperimento vykdytoja politikos žurnalistė Dainora Pankūnė. Tikslas – eksperimento pabaigoje kolektyviai suvalgyti po pomidorą. Dėl darbų gausos praktinė eksperimento dalis kiek vėlavo.

Dainora eksperimentui atsinešė daigyklą be skylučių vandeniui nutekėti, granulių, kurios sugers vandens perteklių, žemių ir, žinoma, sėklų. Pasirinko vyšninius pomidorus, skirtus auginti vazonuose.

„Jei bus labai karšta, išnešime į lauką. Viršuje turime terasą. Langai, pro kuriuos matosi Gedimino pilis, yra į Rytinę pusę ir augimas bus paskatintas. Vaizdas į Seimą kitoje pusėje ir vargu ar tai bus privalumas“, – dėsto Dainora.

Apie tai, kaip mums pavyko sodinimas ir ką darysime toliau – videoreportaže. Po poros savaičių daigus persodinsime.

Tiems, kurie dar planuoja sodinimą, Vilijos Juškevičienės žinomos Lietuvos pomidorų augintojos, patarimai. Moteris paprastai sėja apie 200 šių daržovių.

Ji pasidalino, ką būtinai sės šį sezoną

'Scyphea' pomidorai. Šitą veislę labai norėjau įsigyti visai nesidomėdama koks jos skonis – tokia ji man graži. Tai aukštaūgė, apie 1,7 – 1,8 metro aukščio, raudonais, išskirtinės formos vaisiais – rifliuotos širdys su riestomis nosytėmis. Minkštimas tvirtas, bet nesausas, saldus su švelnia rūgštele, odelė plonytė.

Įdomi ir veislės istorija. Prie Abakano kaimelyje Veršino – Bidža yra griuvėsiai akmens miesto Zinfir, priklausiusio Skifų civilizacijai. Vienam tos apylinkės kaimelyje, pas vietos gyventoją, buvo rastas labai gražios formos pomidoras, kurį šeimininkė vadino tiesiog 'носатка'. Net nežinau kaip tiksliai išversti – gal nosytoji. Būtent iš ten paplitusi veislė buvo pavadinta Skifeja.

'Zapotec brown flesh' – veislė kilusi iš Meksikos. Ji pavadintas ikikolumbinės indėnų civilizacijos, klestėjusios Oachakos slėnyje, vardu.

Pomidorai dideli 150-350gr„ kekėse po 4 vaisius, plokščiai apvalūs, stipriai gofruoti, nepaprastai gražios tamsiai vyšnimės spalvos. Sultys labai tamsios. Skonis puikus – ryškus tradicinio pomidoro, gerai subalansuotas saldumas su rūgštele.
Būtinai auginsiu.

'Jaune du lac de Bret' – labai patiko. Taip aprašiau veislę pernai:
Jaune du lac de bret – puikus, nerealiai derlingas, aukštaūgis pomidoras. Vaisiai oranžinės spalvos saldūs, vaisinio skonio, aromatingi. Nelinkę trūkinėti. Nuskinti gali truputį pastovėti.
Man labai patiko.

'Domingo' – dar vieni skanūs sunkiasvoriai. Net mano lėkštutė atrodo juokingai maža. Žinoma, aukšti. Per karščius pabarstė dalį žiedų, bet, atvėsus orams, vėl mezgė normaliai. Standartinio pomidoro skonio, bet saldūs, visai be rūgštelės. Labai mėsingi ir sultingi. Sėklyčių vaisiuje beveik nėra. Odelė plona.

Dar viena nuostabi veislė – 'Vladimir'. Aukštaūgė, labai derlinga, stambiavaisė. Pomidorai mėsingi, sultingi, pomidoriškai saldūs (ne desertiniai), labai aromatingi.

Kol pjausčiau, burnoje vis rinkosi seilės.

Tikrieji Alžyro pomidorai. Mane suintrigavo keistas pavadinimas. Nieko nerandu apie tokią veislę, bet norėjosi paragauti.

Pomidorai nestambūs, apie 100 – 150 gramų, tvirti, transportabilūs. Nuskinti gali pastovėti. Plokščiai apvalūs, rudos spalvos su tamsiais samaniniais petukais. Savo išvaizda man labai primena Kumato.

Minkštimas tamsiai bordo spalvos su šviesesniais intarpais, kurie atrodo kaip gėlytė viduje. Švelnaus, rudiesiems pomidorams būdingo skonio, labai sultingi. Gal todėl tas skonis atrodo truputį atskiestas.

Keletas kitų augalų, galinčių sudominti šiltnamių mėgėjus.

Saldi paprika 'Gipsy baron' yra vidutinio ankstyvumo,labai neįprastos išvaizdos – pradžioj būna violetinės, o sunokę – tamsiai vyšninės ar beveik juodos spalvos išorėje ir raudonos viduje. Vaisiai vidutinio dydžio (apie 150 gr), bet augalas dera labai gausiai, todėl reikia pririšti kad nenulūžtų šakos.

'Jalapeno numex lemon brown' – saulėtos ryškiai geltonos spalvos jelapeno pipirai. Saldūs, su citrusinių vaisių poskoniu. Ir tik suvalgiusi visą pipiriuką (o aš nemėgstu aštriai) vėliau pajaučiau malonų, labai švelnų aštrumą.

Pagal Skovilio skalę, šis pipiras įvertintas 3 SHU.

Norint kad būtų aštriau – naudoti reikia kartu su sėklomis.

'Jalapeno brown' – labai derlingas jalapenas. Pipirai gana dideli, tamsiai rudi, švelniai šilti (labai švelniai aštrūs). Aštrumas vertinamas 3 SHU.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)