Laistyti daigus reikia kitaip nei kambarinius augalus, ypač ankstyviausiomis jų augimo stadijomis. Tik laikantis tam tikrų taisyklių pavyks išauginti sveikus ir tvirtus sodinukus, rašoma portale „Supersadovnik“.

Pirmiausia reikia pasakyti, kad sėklas, iš kurių ketinama daiginti augalus, galima sėti į žemės mišinio pripildytą daigyklą arba daiginti skirtas durpines tabletes.

Jei sėklos sėjamos į žemės mišinį

Jei sėklos stambios, kaip antai kobėjų, sukučių, tinūtrų, agurkų, moliūgų ir kt., problemų sėjant neiškyla, kadangi jas po vieną galima iš karto sėti į atskirus vazonėlius arba bendrą daigyklą išlaikant reikiamus atstumus.

Tačiau jei sėklos smulkios, kaip antai petunijų, pirmą kartą įprastai jas laistyti galima tik tada, kai sėklos sudygsta, o dar geriau – sulaukti, kol išsiskleis pirmieji du tikri lapeliai.

Norint užsiauginti augalų daigų, prieš juos pasėjant laistyti reikia ne sėklas, o žemę, kurioje sėklos turės sudygti. Taigi, suberkite žemės mišinį į daigyklą ir jį paliekite. Būtų gerai, jei žemę iš anksto sumaišytumėte su vermikulitu, perlitu arba hidrogeliu. Palieti žemę reikia gana gausiai, bet tik ne tiek, kad telkšotų balos. Jei visgi taip nutiko, berti sėklų nesiskubinkite: palaukite kol žemė bent kiek apdžius. Jei norisi paspartinti šį procesą, daigyklas su žeme pastatykite šalia radiatoriaus, o ant viršaus užberkite ploną sluoksnį vermikulito.

Smulkias sėklas kruopščiai paskleiskite ant drėgnos žemės, o stambias – po vieną išdėliokite į grunte subadytas skylutes ir šiek tiek įspauskite.

Tada smulkias sėklas užberkite žeme, vermikulitu arba švariu smėliu. Šį sluoksnį sudrėkinkite vandenį purkšdami iš purkštuvo. Tai atlikę, užsėtą daigyklą uždenkite plėvele, stiklu arba permatomo plastiku.

Kol daigai dar neprasikalę, laistyti žemę galima vienu iš toliau nurodytų būdų.

1. Laistymas naudojant purkštuvą. Vandens čiurkšlė neturi būti stipri, kad žemėje esančios sėklos laistomos nejudėtų.

2. Laistymas vandenį liejant per kastuvėlį arba šaukštą. Šiuo atveju tiks ir ąsotėlis ar piltuvėlis siauru snapeliu.

3. Laistymas iš plastikinio butelio pro jo kamštelyje pradurtą skylutę. Čiurkšlės stiprumą šiuo atveju galima reguliuoti daugiau arba mažiau suspaudžiant butelį.

Kol neprasikalė daigai, plėvelės nenudenkite, bet kartą per dieną dirvą pravėdinkite ir pašalinkite besikaupiantį kondensatą.

Kadangi žemės dakykose nebūna daug ir paprastai nėra drenažinio sluoksnio, šiuo etapu dėmesio daigams reikia daugiau nei kambariniams augalams, kuriuos žiemą galima laistyti du ar netgi vieną kartą per savaitę.

Žemės, kurioje daiginami augalai, drėgnumą reikia stebėti kiekvieną dieną, ypač jei sėklas pasėjote sausio–vasario mėnesiais. Šaltis ir pernelyg drėgna žemė kelia didelį šaknų puvimo ir juodosios kojelės užkrato pavojų, o nuo radiatoriaus sklindantis karštis ir išsausėjusi žemė – tiesiausias kelias į daigų žūtį nuo perdžiūvimo. Štai kodėl žiemą reikia itin atidžiai stebėti drėgmės ir temperatūros balansą. Negana to, jei sėklos pasėtos žiemą, be papildomo apšvietimo apsieiti niekaip neišeis net ir tuo atveju, jeigu daigyklos bus sustatytos ant pietinių langų palangių.

Dėmesio! Kai kuriuose sodininkams skirtuose tinklaraščiuose galima rasti patarimą įstatyti daigyklą į indą su vandeniu ir taip pasirūpinti ką tik pasėtų sėklų drėkinimu. Žinokite: taip elgtis nesaugu, nes kyla pavojus žemę perlaistyti, išjudinti ir net išplauti sėklas iš daigyklos. Kad šis metodas pasiteisintų, būtini ypač geri sodininkavimo įgūdžiai. Jei esate pradedantieji, pasistenkite išsiversti su purkštuvu, plastikiniu buteliu su skylute dangtelyje (tai pats pigiausias ir paprasčiausias laistymo metodas) arba liekite vandenį per šaukštą.

Paūgėjusių daigų laistymas ir tręšimas

Sutvirtėjusius daugiau nei 2–3 savaičių daigus galima laistyti iš įprasto piltuvo arba butelio. Vanduo turi būti šiltas, o laistyti reikia atsargiai ir stengtis neperlaistyti.

Daigus geriau laistyti dažniau, bet po nedaug, nei perlaistyti, o tada leisti žemei pernelyg išdžiūti, mat jauni augalai nėra pakankamai tvirti, kad atlaikytų drastiškus sąlygų pokyčius. Sodininko užmaršumas darosi nepavojingas tik 1–2 mėnesių augalams.

Mėnesio sulaukusius daigus jau galima pradėti tręšti ir tęsti šį procesą patręšiant juos kartą per 10–14 dienų specialiomis daigams skirtomis skystomis trąšomis. (Sausos ir ilgai veikiančios trąšos daug labiau tinka suaugusiems sodinukams ir kambariniams augalams.)

Daigų laistymą skystomis trąšomis galima kaitalioti su tręšimu „per lapus“, t. y. daigų apipurškimu silpnu trąšų tirpalu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją