Ateina pavasaris, augalų sodinimo bei tręšimo metas. Organines natūralios kilmės trąšas gaminantys „Biodinamikos“ specialistai pateikia ūkininkams keletą patarimų – kaip, kada ir kokiais kiekiais tręšti laukus, kad trąšų nauda būsimajam derliui būtų didžiausia, rašoma pranešime spaudai.

Tinkamiausias metas

Granuliuotoms trąšoms tinkamas metas jau dabar, nors, pasak „Biodinamika“ direktoriaus Artūro Vasiljevo, buvo galima pradėti tręšti jomis augalus ir anksčiau. Gavusios vandens, granulės pradės tirpti, tuomet naudingos medžiagos per vegetacijos laikotarpį pateks į dirvožemį.

Skystas trąšas tinka naudoti prasidėjus augalo vegetacijai, kai dirvožemis įšyla iki 10 laipsnių šilumos. Jomis dažniausiai tręšiamos grūdinės kultūros – kvietrugiai, rapsai ir pan. Geriausia tręšti augalui pasiekus 3-4 lapelių tarpsnį.

Parenkamos pagal dirvos parametrus

Trąšų normos parenkamos pagal konkrečių dirvožemių rūšis – jie būna įvairūs, bet yra pagrindiniai parametrai, kokie juose turėtų būti mineraliniai ir organiniai medžiagų junginiai, jų santykiai, kad augalas galėtų normaliai maitintis, kad jis „nestresuotų“. Būtent tam ir skirtos granuliuotos trąšos.

„Kiekvienas ūkininkas žino, kokie jo dirvožemiai, kokiu būdu juose palaikyti organinių medžiagų balansą. Gali pakakti ir 300 ar 400 kg trąšų hektarui, bet jei dirvožemis itin nualintas, prasidėjus erozija, gali prireikti ir pusantros ar dviejų tonų, kad sustabdytų procesus“, – teigia A. Vasiljevas.

Tinka dideliems ir mažiems ūkiams

Organinės kilmės natūralios trąšos tinka tiek dideliems ūkiams, auginantiems įvairias kultūras, tiek pavieniams daržininkams ar sodininkams, savo daržuose puoselėjantiems įprastą sodą su vaismedžiais, vaiskrūmiais ir uogomis.

Vis dėlto dažniausiai skystas trąšas naudoja dideli ir mažesni ūkiai, kurie naudojasi purškimo technika.

„Pagyvina“ mikrorganizmus

„Akivaizdu, jog be organinių medžiagų įterpimo ir jų grąžinimo į dirvą tinkamo dirvožemio neturėsime. Beje, jau dabar jo neturime – dėl ilgamečio tręšimo cheminėmis trąšomis mūsų dirvožemiai užrūgštėję, jų Ph žemiau septynių, kyla problemų augalams įsisavinti fosforą. Su organinėmis trąšomis į dirvą įnešamos organinės medžiagos, organinė anglis, bioaktyvūs mikroorganizmai“, – pabrėžia „Biodinamika“ vadovas.

Jo teigimu, natūralios organinės trąšos gerina dirvožemių derlumo savybes, aktyvina augaų augimo procesus, teigiamai veikia dirvodaros procesus ir dirvoje esančius mikroorganizmus. Jos taip pat pagerina žemės ūkio produktų kokybę, sumažina neigiamą cheminių trąšų ir pesticido poveikį, pagreitina augalų brendimą.

Pigesnės, nes yra vietinės kilmės

Brangstant mineralinėms trąšoms, ūkininkai, pasirinkę ekologiškas organines trąšas, gali sutaupyti: „Atlikę bandymus nustatėme, kad, subalansavus mineralinių ir organinių trąšų kiekius, mineralinių trąšų dalį galima sumažinti maždaug 30 proc. Taigi ekologija šiuo atveju dar ir apsimoka“, – sako A. Vasiljevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją