Sakoma, kad namuose, kuriuose karaliauja šios gėlės, vyrauja ramybė ir šviesios mintys. Gamtoje egzistuoja daugiau kaip 3000 orchidėjų rūšių. Atrodytų, kad šioms elegantiškoms tropikų gražuolėms reikalinga ypatinga priežiūra ir lepinimas, tačiau tiesa ta, kad rūpinimasis jomis nesudėtingas, tereikia žinoti keletą pagrindinių priežiūros akcentų. „Reikia tikrai pasistengti, kad numarintum sveiką ir gyvybingą orchidėją,“ – juokauja „Studija orchidėjos“ ekspertė Skaistė Pranaitė. Jos nuomone, tai nelepus epifitinis augalas, tačiau jo priežiūra nuo kitų augalų šiek tiek skiriasi.

„Visuomet patariu pirmiausia žiūrėti ne į orchidėjos žiedus, o į šaknis. Sveikos šaknys, būdamos sausos, yra šviesiai pilkos spalvos, o drėgnos – žalios spalvos. Kuo daugiau sveikų šaknų, tuo augalas stipresnis. Orchidėjų šaknys vykdo fotosintezę, todėl šviesa, drėgmė ir oras šiam procesui labai svarbūs,“ – sako S. Pranaitė.

Epifitai – augalai, kurie natūralioje aplinkoje auga prisitvirtinę prie medžių kamienų ir drėgmę gauna iš aplinkos. Šie augalai gamtoje nemirksta vandenyje, tad nereikėtų laikyti savo orchidėjos nuolat šlapios. Jos mėgsta drėgmę, šiltą vandenį, tačiau šlapias, permirkęs substratas pakenks jų šaknims. Laistyti jas reikėtų tuomet, kai substratas tampa tikrai sausas, vandenį pilkite per vazonėlio viršų ir vandens pertekliui leiskite gerai nuvarvėti. „Galite orchidėjas 15-20 minučių pamerkti į vandenį, tačiau reikėtų žinoti, kad pamerkę visas kartu, rizikuojate „padėti“ augalams vienam nuo kito užsikrėsti įvairiomis ligomis,“ – pataria S. Pranaitė. Po laistymo svarbu, kad tarp lapų neliktų vandens, jo perteklių patariama pašalinti minkšta sugeriančia medžiaga. Kuo aplinkos temperatūra aukštesnė, tuo laistyti reikės dažniau, o karštomis vasaros dienomis pravartu keletą kartų per dieną apipurkšti orchidėjos lapus, drėkinti aplinką.

Pasak „Studija orchidėjos“ ekspertės, reikėtų žinoti, kad ne saulė kenkia orchidėjoms, o karštis. Jei norite, kad augalas pražystų, nelaikykite jo šiltoje ir mažai apšviestoje vietoje, perkelkite ten, kur vėsu ir šviesu – tai skatins orchidėjos žydėjimą. Taip pat svarbu, kad tarp dienos ir nakties temperatūrų būtų bent minimalus 4-5°C skirtumas. Tai skatina žiedyno formavimąsi.

Orchidėjos tręšiamos saikingai, orchidėjoms skirtomis trąšomis. Sauso augalo tręšti negalima, kad nebūtų nudegintos jo šaknys.

Ar reikia nukirpti nužydėjusį žiedkotį? Galite pašalinti visą žiedkotį arba galite pašalinti tik žiedkočio viršutinę dalį, t.y. kur buvo sukrauti žiedai. Iš išnaudotos (nužydėjusios) akutės antrą kartą žiedo nebus, todėl nėra prasmės ją palikti. Kad orchidėja ant to paties žiedkočio sukrautų žiedus, reikia jį sutrumpinti iki neišnaudotos akutės. Pašalinus visą žiedkotį, atėjus žydėjimo laikui orchidėja išleis naują žiedkotį. Yra keletas rūšinių orchidėjų, kurių žiedkočių negalima šalinti, todėl patartina įsigijus augalą atidžiai pasidomėti jo auginimo ypatumais.

„Pradedančiam orchidėjų augintojui siūlyčiau rinktis mažiausiai lepią orchidėjų rūšį. Tiktų falenopsis orchidėja, tai tikrai atsparus hibridas. Žinoma, labai svarbu įsigyti sveiką augalą. Prastos būklės orchidėją atgaivinti sudėtinga, dažniausiai to padaryti nepavyksta,“ – nusprendusiems pabandyti draugauti su šiomis elegantiškomis tropikų gėlėmis pataria Skaistė Pranaitė. Jei jums pavyks, orchidėja taps gražiausia namų puošmena, nepertraukiamai žydinčia net iki keleto mėnesių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją