Natūraliai kyla klausimas, kurie iš siūlomų metodų pasiteisina, o kurie yra patrauklūs tik dėl pačios idėjos. Matyt, derėtų šitai išsiaiškinti, na, o pradėti galima nuo būdo, kuris rekomenduojamas dažniausiai.

Daiginimas ritiniuose

Norint realizuoti šį metodą, reikia turėti atitinkamos medžiagos, kurią pavyks sukarpyti juostomis. Tiks elementari plėvelė, neaustinė medžiaga arba putų polietilenas, rašoma portale „Supersadovnik“.

Darbo eiga:
• sukarpykite medžiagą 10–15 cm pločio juostomis,
• ant juostų užberkite žemės mišinio,
• išdėliokite sėklas,
• apipurkškite vandeniu,
• susukite juostas į ritinius,
• ritinius sutvirtinkite gumelėmis.

Paruoštus ritinius sustatykite į indą, kurio dugną semia vanduo. Vandens reikia reguliariai papildyti visu sėklų dygimo ir daigų augimo etapu.

Bent vieną pliusą metodas turi. Toks būdas leidžia sutaupyti vietos: šitai aktualu turint tik vieną augalų auginimo lempą ir sėklas sėjant sausio–vasario mėnesiais. Deja, džiaugtis šiuo pranašumu pavyks savaitę, na, gal dvi. Užtat žinokite, kad taip pasėtos sėklos sudygsta ne greičiau negu pasėtos įprastai, nors daugelyje sodininkams skirtų tinklaraščių rašoma kaip tik priešingai. Žodžiu, stebuklams geriau nenusitiekti.

Būtina paminėti ir tai, kad taip suformuotuose ritiniuose žemės yra labai nedaug, pasėti daigai dažnai išstypsta, o jų lapeliai būna šviesesni nei įprastai auginamų daigų. Jei pasivėlinsite su persodinimu, daiginimo rezultatas gali būti tiesiog apgailėtinas, nes daigai nustos augti, o jų šaknys susipins tarpusavy (turėkite omenyje, kad ir šiaip ritiniuose augančių daigų šaknys nesivysto natūraliai.

Daiginimas dėžėse nuo kiaušinių

Apibendrinant šį daiginimo projektą tenka daryti labai panašias išvadas kaip ir reziumuojant pirmiau aprašytą. Pirmiausia tenka kalbėti apie žemės kiekį, o jis tikrai nedidelis (kiaušinių dėklai juk visai negilūs). Tokia daigų plantacija puikiai atrodo ne ilgiau kaip savaitę po sudygimo. Taigi, jei labai norsi, pažaisti, aišku, galima, bet tiktai nepamirštant, kad daigus teks skubiai persodinti. Beje, kiaušinių dėklai užima ne mažiau, o net daugiau vietos ant palangės, taigi, ekonomiškumu nė nekvepia.

Daiginimas kiaušinių lukštuose

Ir vėl tenka kalbėti apie žemės, daigams būtinų maisto medžiagų ir vietos jų šaknims trūkumą. Augalų daiginimas kiaušinių lukštuose pasiteisina nebent kaip pramoga vaikams laukiant šv. Velykų.

Daiginimas tualetinio popieriaus ritinėliuose

Norint pasigaminti daiginimo indelių iš tualetinio popieriaus ritinėlių, ritinėlių galus reikia 3 arba 4 vietose įkirpti ir kraštus užlankstyti į vidų, taip suformuojant iš jų dugną. Daigindami augalus tokiuose indeliuose netrukus pastebėti, kaip sparčiai juose ima trūkti vietos. Jos, žinoma, daugiau negu kiaušinių dėkluose, lukštuose arba ritiniuose, tačiau vis tiek nėra užtektinai. Tualetinio popieriaus ritinėliuose daigai sėkmingai auga tik per pirmuosius etapus – iki pikiavimo.

Metodo pranašumas tas, kad daigus iš ritinėlių pavyksta ypač lengvai išimti, nerizikuojant pažeisti šaknų, o tai labai svarbu, pavyzdžiui, persodinant paprikas.

Aišku, turėtumėte nusiteikti ypač sparčiam ritinėlių išvaizdos prastėjimui: sušlapę jie atrodys tiesiog baisiai.

Ritinėliuose augančių daigų svarbu nepavėluoti persodinti, kitaip jie paprasčiausiai nustos augti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją