Daržininkė entuziastė Solveiga Pranckūnė dalijasi patarimais, kaip pradėti kompostuoti ir kaip vėliau panaudoti pasigamintą kompostą darže, rašoma pranešime.

Kompostas – tai natūrali trąša, kuri pravers ir auginantiems mažą darželį ant palangės ar balkone, ir tiems, kurie planuoja gausų derlių sode. Tiek komposto ruošimą, tiek jo panaudojimą reikėtų planuoti iš anksto, o dar dažnai žiemą primenantis kovas tam – puikus metas.

Kas iš virtuvės gali keliauti į komposto dėžę

„Komposto gamyba – geras būdas sumažinti buitinių atliekų kiekį namuose ir pasigaminti neįkainojamos trąšos, kuri visada bus jums po ranka ir nieko nekainuos“, – komentuoja „Lidl“ sodo ir daržo prekių ambasadorė Solveiga. Ji dalijasi patarimais, ką galima kompostuoti, o ko komposto dėžėje reikėtų išvengti.

Drąsiai kompostuoti galite po maisto gaminimo likusias organines atliekas: vaisių žieveles, svogūnų lukštus, daržovių lupenas, daržovių galiukus (pavyzdžiui, brokolių kotus ar morkų galus ir lapus). Kompostui sunaudoti galite ir panaudotas arbatžoles, kavos tirščius bei riešutų kevalus. Naminei trąšai taip pat tinka ir kiaušinių lukštai – tik juos reikia susmulkinti.

Tačiau Solveiga įspėja į komposto dėžę nemesti gyvūninės kilmės atliekų, tokių kaip mėsos ar žuvies gabalėlių, kaulų, riebalų, negalima kompostuoti ir pieno produktų. Iš pažiūros šios taisyklės gali skambėti sudėtingai, tačiau, pasak pašnekovės, įpratus, klausimų nekyla ir kasdienybėje viskas vyksta paprastai. Ji pataria į kompostavimo procesą įtraukti visus šeimos narius.

Nuo komposto krūvos iki dėžės

Maisto atliekas kompostuoti galima tiesiog pasirinkus atvirą vietą kur nors ant žemės. Tačiau turėkite omenyje, kad taip procesas pailgėja ir yra gerokai sunkiau palaikyti tvarką. Atvirą komposto krūvą nuolat veikia išoriniai reiškiniai: vėjai, lietūs, saulė. Norintiems kompostuoti greitai ir lengvai, Solveiga rekomenduoja įsigyti specialiai kompostavimui skirtą dėžę.

„Tokios dėžės užima nedaug vietos ir padeda suvaldyti visus procesus. Dėl uždaros konstrukcijos, dėžėje greičiau pakyla kompostuojamų medžiagų irimui reikalinga temperatūra, geriau išsilaiko drėgmė ir kompostas greičiau subręsta. „Lidl“ parduotuvėse galite rasti itin patogią kompostavimo dėžę, kuri turi atlenkiamą dangtelį kompostui išimti, taigi darbai tampa dar paprastesni“, – pataria daržininkė.

Kompostas pirmiesiems pavasario darbams

Maisto likučiai, pavirtę į kompostą, yra puiki ir universali trąša. Ją galima naudoti tiek kambariniams augalams, tiek balkono lysvėms, tiek paprastam daržui.

„Pavasarį kompostas gali praturtint bene kiekvieną darbų pradžios žingsnį. Kompostą galima įterpti į žemę, perkasant dirvą. Jį įterpti galima ir sodinant daigus. Net ir sėklų sėjimo etape papildomas 2-3 cm komposto sluoksnis padės sėkloms sudygti greičiau ir augti stipriau. Kompostą taip pat galite pritaikyti ir mulčiavimui, mulčas padeda sulaikyti dirvos drėgmę, pavasarį apsaugo jaunus augalus nuo temperatūrų svyravimų“, – rekomenduoja Solveiga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją