Kokias gėles galima dauginti auginiais pavasario pradžioje:

petunijas, smulkiažiedes surfinijas, heliotropus, pelargonijas, chlorofitus, tradeskantes, margenius, skindapus, gebenes, chrizantemas, jurginus, vaškuoles, prieskonines žoleles, rozmarinus, čiobrelius, levandas, mėtas, šalavijus, daržoves, saldžiąsias bulves, pomidorus.

Kur gauti auginių?

Kambarinių gėlių auginius nugenėkite nuo pagrindinio krūmo, o su kitais augalais kyla daugiau klausimų.

Petunijos

Nuo petunijos krūmo nugenėta šakeles imame, subedame į žemę ir laukiame, kol įsišaknys. Petunijos šakeles patartina prismeigti, kad augalo krūmas būtų vešlesnis.

Smulkiažiedės surfinijos

Jas galima dauginti auginiais ir netgi sėti sėklas. Nusipirkite vieną krūmelį ir galėsite dauginti iš jo šakelių.

Margeniai, heliotropai ir prieskoninės žolelės – levandos, mėtos, šalavijai, čiobreliai

Jei turi šių augalų krūmą, genėkite šakeles ir jomis dauginkite. Jei neturite, nuspirkite nedidelį krūmelį ir tada dauginkite.

Jurginai

Dauginimui jums reikės gumbų. Juos reikia pasodinti į žemę, o kai pasirodys jauni daigai, dauginti jais.

Pomidorai

Pomidorai – ne gėlės, kita vertus vyšninius pomidorus dažnai augina ant palangių, balkonuose kartu su prieskoniais. Pomidorus kuo puikiausiai galima daiginti auginiais, jie prigyja net geriau nei dauguma šiame straipsnyje minimų kultūrų.

Ko reikia dauginimui auginiais?

Sekatoriaus arba aštraus peilio, vieną ir kitą reikia dezinfekuoti kalio permanganato tirpalu arba verdančiu vandeniu, šaknų augimą stimuliuojančios priemonės, vazonėlių ar lovelių, žemių mišinio.

Kaip dauginti auginiais

Nupjauti 3–4 šakeles, patepti augimą stimuliuojančia priemone ir įbesti į dirvožemį. Galima merkti į vandenį, bet tada nereikia tepti augimo stimuliatoriumi.

Paprasta taisyklė: augimo stimuliatoriumi galima apdoroti viską, tik nėra būtinybės to daryti.

Sumedėjusioms šakelėms stimuliatoriaus reikia labiau. Pvz., oleandrų, levandų, čiobrelių šakeles geriau patepti šaknų augimą stimuliuojančia priemone, o petunijų, pelargonijų, chlorofito šakelių nereikia tepti, galima sodinti be to.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją