Augintojai kartais „sukryžiuoja špagas“ besiginčydami auginti hibridus ar ne, rinkti iš jų sėklas ar ne ir ko tikėtis. Yra net tokių, kurie maišo juos su genetiškai modifikuotais augalais (GMO).

Norint išsiaiškinti kas yra hibridas, reikia prisiminti žiedo sandarą ir suprasti kaip užsimezga vaisius. Supaprastintai pasakysiu, kad yra kuokeliai su žiedadulkėmis ir piestelė. Kai žiedadulkės patenka ant piestelės – užsimezga vaisius.

Sugrįžkim prie pomidorų. Kai vienos veislės pomidoro žiedadulkės užnešamos ant kitos veislės pomidoro piestelės – gaunam hibridą. Iš tokio vaisiaus išimtos sėklos žymimos F1 arba H raide. Firmos, kurdamos pramoninius hibridus, daugiausiai dėmesio skiria jų derlingumui, transportabilumui, atsparumui ligoms ir nelabai kreipia dėmesį į skonines savybes.

Jeigu iš tokio, jums patikusio F1 pomidoro išimsite sėklytes – jos, žinoma, digs, augins vaisius, tik augalo savybės nebūtinai bus tokios pat kaip to, iš kurio išėmėt sėklytes. Jei pasėtumėm daug daigų, tai vieni būtų tokie pat, kiti gal dar geresni, o kiti ir prastesni. Mat augalas gali paveldėti daugiau tėvinių ar motininių savybių iš tų augalų, iš kurių buvo gautas hibridas. Taigi pasėjus hibridinę veislę F1 ir vėl surinkus sėklas, jos jau bus žymimos F2 ir t.t.

Tarkim 2020 metais sukryžminam dvi pomidorų veisles ir iš vaisiaus išėmus sėklas, jos žymimos F1. Sekančiais 2021 metais pasėjam tas F1 sėklas ir iš surinktų vaisių išimtas sėklas jau žymim F2. Pasėję F2 ir is jų išėmę sėklytes, gaunam F3 ir tt.

Sėjant daug daigų ir vis atrenkant geriausius egzempliorius, (gali atsirasti įvairių ir visai skirtingų) juos grupuoja ir pavadina darbinėmis linijomis su tam tikrais numeriais. Per keletą metų atrinktos linijos pasidaro stabilios. Reiškia veislė buvo išhibridinta.

Dabar labai trumpai – kas yra genetiškai modifikuoti augalai. Jie sukuriami bioinžinerijos būdu, laboratorijose pakeičiant augalo genetiką. T.y į augalo genetinę grandinę įvedant visai jam nebūdingą geną ir nebūtinai tai bus augalo genas. Kaip matot – nieko bendro nėra su augalų kryžminimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją