Kartojame Delfi jau skelbtą tekstą apie sodą.

Dėmesio – gamindami sodos tirpalus nenaudokite metalinių indų ir nekaitinkite skysčio daugiau nei 55 laipsnių, kitaip soda neteks vertingų ypatybių.

1. Soda nuo miltligės.

Nuo miltligės gali nukentėti beveik visi daržo augalai, gėlės. Ši grybelinė liga sparčiai plinta. Keli išbandyti receptai padės apsisaugoti nuo šios augalų ligos.

1 l vandens ištirpinkite 1 šaukštą sodos, įpilkite 1 šaukštą bet kokio aliejaus ir 1 šaukštą indų plovimo skysčio. Viską išmaišykite, perpilkite tirpalą į indą su purškikliu ir sausu oru apipurkškite augalus. Po savaitės pakartokite procedūrą.

5 l vandens ištirpinkite 20 g skysto muilo ir 2 šaukštus sodos, išmaišykite ir apipurkškite šiuo tirpalu augalus. Geriausia apipurkšti penkis kartus sezono metu: pirmą kartą – prieš žydėjimą, o paskui kas savaitę.

Šie būdai padeda ir nuo pomidorų fitoftorozės.

2. Soda aktyvina rožių augimą.

5 l vandens ištirpinkite 1 šaukštelį sodos, 0,5 šaukštelio amoniako ir 1 šaukštelį magnio sulfato. Šiuo tirpalu apipurkškite rožių krūmus – ims augti nauji ūgliai.

3. Soda naikina piktžoles.

Pabodo rauti piktžoles, vis dygstančias tarpuose tarp plytelių? Pasigaminkite stiprų sodos tirpalą (2–4 šaukštai sodos į 1 l vandens) ir užpilkite juo tarpus. Po 4–5 savaičių pakartokite procedūrą. Negailėkite sodos – kuo didesnės koncentracijos bus tirpalas, tuo geriau išnaikins piktžoles.

4. Soda naikina kopūstų kenkėjus.

Vikšrai nugraužia jaunus kopūstų lapus. Kad taip nenutiktų, lygiomis dalimis sumaišykite sodą ir miltus, o šio mišinio užbarstykite ant žemės ir ant kopūstų.

5. Trąšos pomidorams.

Kad pomidorai būtų saldesni, apipurkškite pomidorų krūmelius 0,5 proc. sodos tirpalu arba palaistykite 3,5 proc. sodos tirpalu pomidorus prie šaknų.

6. Soda – priemonė nuo amarų.

Žydint dekoratyviniams augalams ir prieš vaisių ir daržovių derliaus rinkimą nerekomenduojama purkšti jų cheminiais preparatais. Jei šiuo laikotarpiu jūsų augalus užpuolė amarai, gausiai apipurkškite juos sodos tirpalu: 12–15 g sodos į 0,5 l vandens.

7. Soda reguliuoja dirvos rūgštingumą.
Soda – lengviausiai prieinama šarminanti priemonė. Jei jūsų sklype rūgšti dirva, ištirpinkite vandenyje (100 g sodos į 1 l vandens) sodos, šiuo tirpalu paliekite suvarpytą žemę, o paskui pagrėbstykite žemę grėbliu.

8. Soda – nepamainoma priemonė vynuogėms.

Kai prinoks vynuogės, apipurkškite vynuogienojus 5 proc. sodos tirpalu – tai padidins vynuogių cukringumą ir apsaugos nuo pilkojo puvėsio.

9. Soda – rankų ploviklis.

Jei ravite be pirštinių, tikriausiai ne kartą nesėkmingai bandėte nuplauti rankas su muilu. Sušlapinkite rankas, pamuiluokite delnus, paimkite truputį sodos ir patrinkite delnus vieną į kitą. Soda patenka į epidermį ir ištirpdo purvą.

Mėgstantys vaikščioti basomis, vėliau soda gali pašveisti pėdas.

10. Soda pašalins nemalonų komposto kvapą.

Yrant kompostui gali pasklisti nemalonus kvapas. Jį pašalinsite, užbėrę ant komposto šiek tiek sodos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)