Kada sėti paprikų sėklas?

Pagal bendriausias rekomendacijas paprikų sėklas reikėtų pasėti ne anksčiau kaip vasario pabaigoje ir ne vėliau kaip kovo pradžioje, rašoma portale „Supersadovnik“.

Ankstyvasis terminas – vasario pabaiga – galioja tuo atveju, jeigu auginamus daigus numatoma pikuoti, t. y. persodinti. Jei daigus ketinate auginti specialiose daigyklose (kasetėse) arba durpinėse tabletėse, optimalus sėklų sėjimo laikas – kovo 1–10 d.

Paprikų sėklų paruošimas

Užmerkite sėklas į ryškiai rožinės spalvos kalio permanganato tirpalą ir pamirkykite 20 minučių. Tada praplaukite sėklas tekančiu vandeniu ir, paskleidę ant drėgno audeklo, perkelkite į šiltą vietą.
Dygimui palanki temperatūra – 25–28 laipsnių šiluma. Praėjus savaitei, pradėjusias dygti sėklas bus galima sėti į daiginimo tabletes.

Paprikų sėklų sėjimas

Paprikoms daiginti ypač tinka 3 cm skersmens durpinės tabletės. Sudygusias sėklas atsargiai (kad nepažeistumėte šaknelių) perkelkite į tabletėse suformuotas skylutes ir užberkite kokybišku žemės mišiniu. Daigyklą uždenkite dangčiu ir pastatykite šiltoje vietoje (joje turi laikytis 25 laipsnių temperatūra).

Paprikų daigų persodinimas ir priežiūra

Po 7 – 10 dienų, kai pasirodys daigeliai, nuimkite dangtį ir padėkite padėklą šviesioje vietoje. Paprikų daigams reikalinga 25 – 27 laipsnių šiluma. Pageidautina, kad naktį ji nukristų iki 11 – 13 laipsnių šilumos. Kai šaknys pradeda lįsti pro tabletės tinklelį, daigus reikia persodinti į vazonėlius. Tuo metu augalai paprastai jau būna išleidę du ar tris tikruosius lapelius.

Vazonėlių dydis paprikų daigams turėtų būti ne mažesnis kaip 0,5 litro. Į vazoną priberkite 3 – 4 cm derlingos žemės. Į vazono vidurį įdėkite sodinamą tabletę.

Išsikišusias šaknis tolygiai paskleiskite ant žemės paviršiaus. Užpilkite dirvožemiu. Žemėmis užberkite maždaug 0,5 cm šaknies kaklelio. Atsargiai palaistykite, stengdamiesi nenuplauti žemių.

Daigų perkėlimas į gruntą

Vidutinio klimato regionuose paprikos į gruntą persodinamos tuomet, kai būna sulaukusios 8 – 10 savaičių, praėjus šalnų pavojui. Gegužės viduryje jos sodinamos į šiltnamį arba po plėvele, o balandžio viduryje – į šildomą šiltnamį. Prieš perkeldami paprikų daigus į nuolatinę auginimo vietą šiltnamyje ar grunte, būtinai juos užgrūdinkite gryname ore.

Paprikas reikia reguliariai laistyti – jos nepakenčia perdžiūvimo. Retkarčiais jas verta apipurkšti. Pavasarį ir vasarą paprikas tręškite kartą per dvi savaites, tačiau jei jos gaus pernelyg daug azoto, augalas augins ne vaisius, o žaliąją masę, todėl trąšos turi būti subalansuotos.

5 patarimai auginant paprikų daigus

Paprikų sėklas apdorokite augimo stimuliatoriais (tai padidins jų daigumą ir sustiprins imunitetą), taip pat priešgrybeliniais preparatais.
Daigus laiku persodinkite į vazonėlius (tai padės sustiprinti augalų šaknis prieš sodinant juos į gruntą).
Laiku ir reguliariai laistykite.
Paprikų daigus auginkite erdviai ir šviesioje vietoje.
Prieš perkeldami paprikų daigus į gruntą, būtinai juos patręškite (pirmą kartą tręškite praėjus 2 savaitėms po daigų pikiavimo arba kai pasirodys 2 – 4 tikrieji lapeliai).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją