Paprastai sėjimo terminai nurodomi ant įsigytų sėklų pakuočių. Skaitydami instrukcijas, be abejo, užtiksite rekomendacija iš pradžių užsiauginti pomidorų daigų, rašoma portale „Supersadovnik“. Deja, sėklų sėjimo datos ant skirtingų pakuočių gali skirtis. Kodėl gi taip yra ir kaipgi tada elgtis?

Kodėl skiriasi sėklų tiekėjų rekomendacijos?

Kartais nutinka taip, kad skirtingi vienos ir tos pačios veislės pomidorų sėklų tiekėjai ant savų pakuočių nurodo skirtingas datas. Kodėl?

Rekomendacijas sėklų pardavėjai visada teikia atsižvelgdami į bendrą informaciją apie kiekvieną rūšį, o skiriasi jos tik todėl, kad gali skirtis ir daiginimo, ir vėlesnio kultūros auginimo sąlygos. Minėtina, kad egzistuoja pramoniniai šiltnamiai – tokie, kuruose įrengtos apšvietimo, šildymo ir vėdinimo sistemos.

O kokį šiltnamį turite jūs? Veikiausiai elementarų stiklinį, neapšviečiamą ir neapšildomą. Vadinasi, keliauti į šiltnamį pomidorų daigai bus pasirengę ne anksčiau kaip gegužės 1–5 d. Taigi, kaip tik iki šio laiko jie ir turi užaugti, tačiau ne peraugti.

Jei namuose daug vietos ir šviesu

Pomidorų sėklų sėjimo metas apibrėžiamas kaip laikotarpis nuo vasario vidurio iki kovo 10 d. Pirmenybę reikėtų teikti ankstyvosioms, su didelėmis išlygomis – vidutinio vėlyvumo veislėms, tačiau vėlyvosios yra tinkamesnės pietiniams regionams: vidutinio klimato juostoje, net ir tuo atveju, jei šiltnamis polikarbonatinis, ant vėlyvųjų ir hibridinių kerų išaugintą derlių veikiausiai teks nuimti dar nesunokusį, todėl, deja, nepavyks įvertinti visų vėlyvųjų veislių pranašumų.

Jei pomidorus pasėsite vasarį, teks pasirūpinti papildomu daigų apšvietimu ir apsaugoti juos nuo šalčio.

Štai kelios problemos, su kurioms gali tekti susidurti prižiūrint

anksti sudygusius daigus:

• bus sunku rasti vietą, kurioje galėtumėte patogiai sustatyti daigų indelius,

• daigus teks persodinti, kadangi augalams ims stigti vietos ir maisto medžiagų,

• pernelyg aukštus daigus teks parišti, kitaip transportuodami galite juos sulaužyti (beje, jei taip nutiktų, nulūžusius daigus panaudokite kaip auginius).

Išties puiku tai, kad persodinti lengvai prigyja bet kurio amžiaus pomidorai. Jeigu daigai peraugo, pernelyg išstypo, nuskabykite apatinius lapelius ir pasodinkite juos kaip ūglius.

Jei namuose mažai vietos

Jei ant palangių nedaug vietos, be to, neturite augalų auginimo lempų, rinkitės ankstyvąsias veisles ir sėklas sėkite kovo pradžioje: per kovą–balandį augalai neužgoš palangės, tačiau tikrai paūgės teik, kad spėtų sunokinti derlių.

Kada sėti pomidorus

Remiantis klasikinėmis rekomendacijomis, pasėti (pradėti daiginti) pomidorus reikia nuo vasario 20 iki kovo 10 d. Anksčiau pasėtus augalus turėsite papildomai apšviesti, be to, daigai gali peraugti. Jei pomidorus pasėsite vėliau, jie pernelyg vėlai pražys, todėl per sezoną nespės sunokinti viso derliaus: pomidorus gali užpulti fitoftora arba teks nurinkinėti juos žalius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)