Kokias gėles galima pasėti sausį ir vasarį:

– Vasarines gėles su ilgu vegetacijos laikotarpiu, kurios žydi praėjus keliems mėnesiams po sėjimo. Pvz.: gvazdikai Šabo pražysta praėjus keliems mėnesiams po sėjimo. Lėtai auga ir eustomos.

– Daugiamečius gumbasvogūninius augalus, kurių sodinimo laikas turi daug įtakos gumbasvogūnų formavimuisi. Pvz., svogūnines begonijas. Dauginant šias begonijas sėklomis, jos pražysta po 5,5–6,5 mėn. Gumbasvogūniniai geriausiai formuojasi, kai sėklos pasėjamo gruodį ir sausį. Kovą pasėtų augalų gumbasvogūniai yra gerokai mažesni: 1–1,5, lyginant su 2–2,5 cm. Dar vienas privalumas – tokie gumbasvogūniniai geriau išsilaiko.

– Augalai, kurių sėkloms reikalinga stratifikacija. Pvz., akvilegijos, žingiai, gencijonai, burbuliai, švelnieji skambalėliai, raganės, daugiametės našlaitės, katilėliai, džefersonijos, irisai, dauguma svogūninių gėlių, levandos, raktažolės, šilagėlės.

– Augalai, kurie lėčiau sudygsta (pvz., raktažolės).

– Augalai, kurių sėklos sunkiai dygsta – mėnesį ar ilgiau. Įprastai tai – daugiamečių augalų sėklos, kurios turi kietą luobą.

– Augalai, kurie puikiai auga ne tik sode, bet ir kambaryje: sprigiai, pelargonijos, fuksijos.

– Vasariniai augalai, kurie anksti pražysta pakabinamuose vazonuose ir įstiklintose terasose. Pvz., vasario pradžioje pasėtos lobelijos ir petunijos pražys tik gegužės pradžioje.

Kokias daržoves galima daiginti iš sėklų sausį ir vasarį?

Šilumą mėgstančias daržoves su ilgu vegetacijos periodu, kurių mūsų klimato zonoje neįmanoma užauginti, pirma nesudaiginus sėklų, – šakninius salierus ir porus.

Paskutinį vasario trečdalį galima laikyti sodininkų pavasario pradžia. Šiuo metu prasideda tikras kai kurių kultūrų sėjimo metas. Iki mėnesio pabaigos reikia sudaiginti salierų ir saldžiųjų paprikų sėklas, kad jos sudygtų.

Vasario pabaigoje daigina žemuogių sėklas. Žemuoges galima sėti pavasarį ir vasarą, bet tik ne žiemos pabaigoje. O pasėjus vasario pabaigoje, pirmos uogos sunoks jau vasaros sezonu, be to, galėsite išrauti uogų neduodančius krūmelius. Būtent todėl žemuoges sėja vasarį.

Keli sunkumai, kurie laukia, kai anksti pasėjate gėlių ir daržovių sėklas:

– Šviesos trūkumas dėl neilgos dienos.

– Būtina kruopščiai stebėti temperatūrą. Jei temperatūra svyruoja, liauni daigeliai gali žūti.

– Didesnė grybelinių ligų rizika dėl drėgmės, kuri būtina, kad sėklos sudygtų ir išaugtų daigai, ir dėl vėsios temperatūros.

Kokie daiginimo iš sėklų namuose privalumai

Įdomu stebėti, kaip sudygsta sėklos ir iš jų išauga augalai.

Tai patogu. Pakelis sėklų, iš kurių išaugs keli daigai, kainuoja mažiau nei vienas paruoštas sodinti augalas.

Pailgėja gėlių žydėjimo laikas.

Savarankiškai iš sėklų užsiauginti augalai dažnai būna tvirtesni ir ištvermingesni už nusipirktus daigus.

Iš tiesų didžiąją dalį sėklų patartina sėti ne anksčiau vasario pabaigos–kovo pradžios. Antraip, net įrengus papildomą apšvietimą, atėjus laikui persodinti į dirvožemį, daigai bus silpnesni už daigus, užaugusius esant jau ilgesnei dienai.

Žinoma, kai kurios augalų rūšys sėjamos ir daiginamos sausį ir vasarį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją