Taigi, kaip tai ir su kokia technika daroma.

„Įprastai medelynuose, kad paruoštumėte medį, kuris yra aukštesnis nei 2 ar daugiau metrų, persodinimui reikia nemažai žinių, darbo, tam skirtos technikos. Kitas aspektas – tam reikia pasiruošti ir patį augalą. Medžius augintojai apkasa ne vieną kartą per sezoną, nes reikia, kad augalas formuotų koncentruotą šaknų sistemą, kuri ir užtikrina tinkamą prigijimą“, – pasakoja kraštovaizdžio dizainerė Vaiva Marozienė.

Ekspertė paaiškina ir kas užtikrina kiek įmanoma sėkmingesnį prigijimą. Tai persodinimas su specialia technika, mašina, kurią specialistai vadina „tulpe“.

„Sakyčiau, tai vienas saugiausių būdų, be specialaus paruošimo, perkelti net 5-6 m aukščio medžius. Persodinimo laikas šiuo metu labai palankus, nes augalai jau „miega“. Svarbiausia išlaukti, kol prasideda stiprios šalnos ir lapuočiai numeta lapus.

Tai reiškia, kad augalai spėjo pasiruošti žiemai, sukaupė maisto atsargų ir sėkmingai laukia pavasario. Žiemos metu darbus sustabdo 15 cm įšalas, o jeigu per visą žiemą įšalas neatsiranda, tai tik palengvina sodinimo darbus“, – aiškina specialistė.

Su šia technika medžius galima perkelti ir vasaros metu. Svarbu gerai palieti augalą prieš iškasant ir, jei yra galimybė, prilieti gausiai į naują duobę. Žinoma, vasarą taip pat svarbu pažiūrėti į termometrą, kad temperatūra nebūtų aukštesnė nei 25 laipsniai. O jeigu pavyksta ištaikyti apniukusią ar net lietingą dieną, medis tikrai už tai atsidėkos.

„Nerekomenduočiau persodinti pavasarį, kada jau pilnai atsibunda augalai ir pradeda krauti žiedus. Taip pat jautresnis laikas rudenį, kuomet lapai keičia spalvą, tuo laiku medžiai ruošiasi žiemai.

Sodinant su „tulpe“ tikrai reikės korekcijos aplink naujai pasodintą medį, sulyginti su aplinka gruntą, gal net papildyti žemėmis atsiradusius oro tarpus. Svarbu nepamiršti užpildyti ir iškasimo vietas, kad neįkristu laukinis ar naminis mažas žvėrelis, ar net vaikas. Persodintas didelis medis tikrai sureaguoja į stresą, kad ir kiek daug „tulpė“ geba iškabinti šaknų. Todėl ateinančius 3-4 metus prieaugis gali būti minimalus“, – aiškina V. Marozienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)