Šiandien su profesionaliu sodininku Tautvydu Gursku kalbamės apie medlievos auginimą ir priežiūrą. Jis pats turi kelių hektarų dydžio šių vaiskrūmių plantaciją.

„Pirmą kartą medlievą pamačiau kultūrinę, kurią žmonės sodina gėlynuose. Jos labai dekoratyvios. Galima valgyti jų uogas ir tuo pačiu grožėtis“, - pasakoja T. Gurskas, neslepiantis, kad medlievos arba amelankiai jo meilė.

Jis sako, kad tai ypatingai sveika uoga, kurioje daug naudingų mineralinių medžiagų. Tačiau kol kas ji nėra labai perkama ir populiari. Populiarumu negali varžyti su braškėmis ar avietėmis.

„Noriu, kad žmonės paragautų kuo daugiau uogų. Aš šią kultūrą rinkausi, nes ji uždera prieš šilauoges ir tinka perdirbimui. Jei neišperka šviežių, jas galima perdirbti“, - dėlioja profesionalas.

Jis sako, kad sodinant krūmą reikia apsispręsti, ar tai bus dekoratyvi veislė, kurios uogos mažesnės, tačiau labai gražios. Ūkiams tinka veislės, kurių uogos didelės, tačiau žiedynas mažas.

Pačio augalo priežiūra kur kas paprastesnė nei braškės ar šilauogės. Jis nereiklumas dirvai ir drėgmei. Gali augti priemolyje, priesmėlyje, nereikia dirvos rūgštinti ar šarminti. Dera apie liepos 20 d., kai braškės jau būna pasibaigusios, sausmedis skinamas, o šilauogių dar nėra.

Jų privalumas ir tai, kad nereikia purkšti – kenkėjai nepuola. Jei atsiranda miltligė, vadinasi netinkama augalo priežiūra arba pakenktos šaknys.

„Tai nereiklus augalas, tačiau labai ilgai jam trūko esminio dalyko – didelių uogų. Neseniai kanadiečiai sukūrė tokias veisles. Uoga dabar prilygsta šilauogei“, - dėlioja T. Gurskas.

Jis sako, kad jei norite auginti tik kelius augalus, juos galima formuoti kaip medelius, be papildomų atšakų. Šis būdas patogus tuo, kad tada vaiskrūmis netrukdys pjauti žolės. Gėlyne palankesnė forma daugiakamienė – 4-5 atšakos. Svarbu, kad augalas nebūtų užmirkęs.

Jei sodinate iš grunto, reikia rinktis laiką, kai lapai jau numesti, arba, pavasarį, dar neišsprogę. Jei augalas auga vazone, sodinama bet kada, kai tik kastuvas jau lenda į dirvą.

Tręšiame vieną kartą pavasarį. Dar gali po skynimo nupurkšti jūrų dumblių ekstraktu, tačiau tai nėra būtina.

Genėjimas paprastas – nukerpamos šakos, kurios per daug nulinkę ir trukdo, arba brūžinasi į kitas šakas. Geriausiai dera ant dviejų metų šakų. Iškertame 3-4 metų šakas.

Jei bus skinama kombainu, tai sodinukas kas 75 cm ir keturi metrai tarp eilių. Jei skinama rankomis, kas metrą ir trapas tarp eilių trijų metrų. Po sodinimo palaistome ir toliau jų lieti nereikia. Lietinimo sistemų nereikia.

Tačiau didžiulis priešas laukiniai gyvūnai, kurie nugraužia augalus ir paukščiai. Reikia tinklų arba baidyklių ir tvorų.

Pirmosios sezono uogos buvo parduodamos po aštuonis eurus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją