Deja, daugeliui daugiamečių dekoratyvinių augalų būtinas šešėlis, todėl net karštą vasarą šliužai randa kur pasislėpti. Kaipgi kovoti su šiais kenkėjais?

Šliužų daroma žala

Į šliužų racioną pavyktų įtraukti per 150 įvairių kultūrinių augalų rūšių. Dažniausiai šie kenkėjai išėda skyles lapuose, stiebuose, žieduose ir vaisiuose. Teisybės dėlei būtina paminėti, kad šiaip šie moliuskai darže atlieka ir sanitarinę funkciją – perdirba augalų liekanas.

Šliužų veisimosi profilaktika

• Nesusodinkite augalų pernelyg tankiai.

• Laiku surinkite augalų liekanas.

• Sausinkite vietas, kuriose užsistovi vanduo.

• Pasodinkite česnakų, levandų, šalavijų, santolinų, čiobrelių, rozmarinų, garstyčių, petražolių. Manoma, kad šių augalų kvapas atbaido šliužus.

• Jaunus ir lengvai pažeidžiamus augalus uždenkite permatomais plastikiniais gaubtais (tiks kad ir nupjauti plastikiniai buteliai).

• Pamėginkite prisivilioti į sklypą paukščių, kirstukų, ežių, rupūžių, varlių, t. y. šliužais mintančių gyvūnų. Norėdami prisivilioti ežį, pačiame sklypo gale iš krūmokšnių ir nukritusių lapų įtaisykite savotišką priedangą, kurioje būtų galima žiemoti. Jei šliužai nusigauna į sandėliuką arba rūsį (o kaip tik čia jie ir slepiasi šviesiausiu paros metu), jų telkimosi vietose reikia palieti druskos tirpalo (200 g druskos ištirpinkite 10 l vandens). Vis dėlto barstyti druska žemės arba laistyti jos tirpalu augalų nereikia, nes lapai gali pašviesėti ar net nudžiūti. Jei rūsys tuščias, galima panaudoti specialią dūminę šaškę.

Gaudyklės ir masalai

• Atokiau nuo darže augančių kultūrų galima pristatyti vienkartinių lėkštelių su tam tikru masalu. Kaip masalą galima panaudoti arbūzų, melionų, moliūgų, aguročių, taip pat citrusinių vaisių žieves. Brėkštant rytui masalą su jo priviliotais šliužais reikia surinkti.
• Kurioje nors sklypo vietoje padėkite indą su alumi arba vaisių sultimis. Sraigės ir šliužai, viliojami kvapo, ims į jį šliaužti ir nuskęs. Reikėtų pasirinkti pakankamai gilų indą, be to, į žemę jį įstatyti taip, kad kuris nors kraštas susilygintų su dirvos paviršiumi. Kaip masalas naudojamo gėrimo nepilkite iki indo kraštų. Taip pat atminkite, kad į jį neturi patekti lietaus vandens.

Barjero sukūrimas

Jei įtariate, kad į jūsų sodą šliužai patenka iš kaimyninio daržo, prie nuosavo sklypo ribos 2–3 eilėmis, palikdami tarp jų 15 cm tarpus, priberkite gesintų kalkių ir superfosfato. Tai atlikti reikia vėlai vakare, kai šliužai iššliaužia iš savo slėptuvių, be to, 2 kartus su 20–30 minučių pertrauka. Atminkite, kad po lietaus visos aprašytos kovos su šliužais priemonės taps neveiksmingos.

Yra ir drastiškesnių kovos su šliužais metodų, bet jie susiję su specialų preparatų naudojimu ir kiekvienu atveju galioja specifinės instrukcijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją