Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad įtrūkimai ant pomidorų – nauja liga, tačiau iš tiesų tai tėra dažna problema, su kuria susiduriama auginant pomidorus. Žinoma, neverta visko palikti savieigai, juk pro įtrūkimus į pomidorus gali patekti mikrobų, prasidėti puvimas.

Kodėl suskyla pomidorai

Prekybos centruose prikrauta glotnių, žvilgančių, nesuskilusių pomidorų. Tai – hibridinės rūšys. Visais etapais kontroliuojama, kad pomidorai būtų kuo gražesnės išvaizdos. Be to, brokuotus pomidorus dažniausiai pašalina, jie neatsiduria lentynose.

O savame darže, šiltnamyje užauginti pomidorai yra įvairių dydžių, nors kartais įtrūksta. Kai pomidoro odelė įtrūksta, pomidoras gali greitai sugesti.

Pomidorai suskilinėja, jeigu augalai netolygiai gauna vandens. Pvz., užsitęsė sausra, paskui gausiai palijo – tada pomidorų krūmai ir brandinami pomidorai ima sparčiai augti. Kai minkštimas didėja sparčiau nei odelė, pastaroji įtrūksta.

Ką rodo įtrūkimai ant pomidorų

Pomidorai skyla dvejopai: vertikaliai, kai atsiranda įtrūkimas nuo viršutinės iki apatinės dalies, ir tam tikrose vietose, dažniausiai – aplink kotelį; šis koncentriniu vadinamas tipas būdingesnis dideliems pomidorams.

Vilmos Burneikienės pomidorai

Per abiejų pobūdžių įskilimus į minkštimą gali patekti kenkėjų, gali prasidėti puvimas, vis dėlto koncentrinis skilimas – ne toks pavojingas. Jei įtrūkimai neatveria minkštimo, galite palikti pomidorą nokti, tik stebėkite.

Vertikalūs įtrūkimai gilesni, įprastai jie atsiranda karštu ir drėgnu oru. Nenuskinti pomidorai su tokiais įtrūkimais greitai supūva.

Ar galima išgelbėti suskilusius pomidorus

Jei matote, kad pomidorai sutrūkinėjo, svarbu kuo greičiau juos nuskinti.

Jei įtrūko dar žalių pomidorų odelė, minkštimas greičiausiai supus, dar nespėjęs prinokti. Kad ir koks įtrūkimas, žalius pomidorus geriau nuskinti, kol jie nepradėjo pūti. Didesni pomidorai valgomi, galima palikti juos nokti virtuvėje; jei pomidorai skleidžia rūgštoką kvapą, iš įtrūkimo sunkiasi sultys, reikia mesti juos į komposto krūvą. Lietingu, apniukusiu oro ant krūmų nokstantys pomidorai bus mažiau aromatingi nei tie, kurie noksta saulėje.

Jei pomidoras pradeda nokti (rausta, gelsta, darosi rožinis ar violetinis), galima jį nuskinti ir išgelbėti didžiąją dalį pomidoro – tereikia nupjauti pažeistas dalis. Sveiką pomidoro dalį galima dėti į padažus ar kt. patiekalus.

Kaip apsaugoti pomidorus nuo skilimo:

Pomidorai geriausia auga, kai per savaitę dirvožemis paliejamas 3 cm gilumu. Laistykite prie pat stiebo – su žarna ar su laistytuvu. Kai laistoma prie pagrindo, o lapai išlieka sausi, tikėtina apsisaugoti nuo kelių lapų ligų.

Pomidorai

Lašinio laistymo sistema – puikiausias būdas palieti augalus, nes tada vanduo patenka tiesiai į dirvožemį. Tokiu būdu mažiau vandens išgaruoja, augalų lapai išlieka sausi.

Mulčiuokite augalus

Aplink pomidoro stiebą apiberkite 5 cm storio mulčo sluoksnį – taip dirvožemis išlaikys drėgmę. Mulčas sulaiko vandenį, kad šis neišgaruotų, saugo dirvožemį nuo drėgmė svyravimų, taigi išvengiama įskilimų. Naudokite organinį mulą – pvz., gerai suirusį kompostą, šiaudus ar nupjautą žolę. Sezono pabaigoje likusį mulčą suberkite į dirvožemį arba palikite vietoje, kad kitą sezoną jis irtų po nauju mulčo sluoksniu.

Auginkite skilinėti mažiau linkusių pomidorų rūšis

Dalis pomidorų rūšių ištvermingesni drėgmės svyravimui. Pirkdami sėklas, pasidomėkite pomidorų atsparumu skilimui, polinkiui į vienokias ar kitokias ligas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją