Jos teigimu, sausą, saulėtą vasarą lauke užauginti pomidorai yra vertingesni už šiltnamio pomidorus: „Kai ryte atidarai šiltnamio duris, ant pomidorų laša per naktį pastogėje susikaupusi drėgmė, todėl pomidorai serga. Šiltnamyje turi būti įrengta labai gera ventiliavimo sistema, o tarp pomidorų krūmų turi būti mažiausiai 70 cm tarpai. Lauke augantiems pomidorams tarpai gali būti mažesni.“

„Ankstesnė vasara buvo tikrai saulėta, pomidorai puikiai augo lysvėse. Net ir šiltnamių rūšis galima auginti lauke. Prieš porą metų rugpjūtį lijo, ir visi pomidorai, kuriuos nurinkau prieš tai, buvo sveiki, gražūs. O paskui, – kadangi pastogės nestačiau, – beveik visi pomidorai nunyko, liko tik atspariausia rūšis – „Princesė Diana“, – pasakojo daržininkė.

Pomidorai

Jeigu nutarėte auginti pomidorus lauke, vasarą įdėmiai stebėkite orus, nes vienas didžiausių lauko pomidorų priešų – drėgmė. Jei prognozuoja lietų, reikia pridengti pomidorus. Agroplėvele netinka, nes ji nesulaiko drėgmės.

Pomidorams patinka išpurenta žemė. „Auginu pomidorus puriame juodžemyje, kuris pailsėjo ir atsistatė – reguliariai keičiu pomidorų sodinimo vietą“, – teigia A. Zaliuma.

Prieš sodinimą dirvožemį patręškite trąšomis ir trupučiu medienos pelenų. Kad stiebai būtų ploni ir žali, daržininkė užkasa į žemę silkę ir prideda žuvų miltų. „Šiais metais pirmą kartą dėjau maltų kiaušinių lukštų, kuriuose yra kalio ir kalcio – pomidorai bus saldesni.“ Prie pomidorų sodinkite serenčių ir medetkų – jie atbaido vabzdžius ir gydo žemę.

Pomidorus reikia sodinti, kai žemė įšyla. „Pasodinti į šaltą dirvožemį pomidorai neaugs. Kaip ir bulves, jus reikia sodinti į šiltą dirvožemį. Lauko pomidorus galima sodinti ir šiltnamyje, tada derlių turėsite 10 dienų anksčiau“, – teigė daržininkė.

Nuo pomidorų rūšies priklauso, ar juos reikia apgenėti. „Princesė Diana“ rūšies pomidorams nereikia skabyti lapų, o rūšies „Vasaros svajonė“ pomidorams gali tekti nuskinti lapelį ar šakelę, kurie užstoja saulės šviesą. Jei pomidorų krūmai užauga apie metro aukščio, reikia įbesti kuoliukų ir pomidorus pririšti.

Pomidorai

Kelios rūšys pomidorų, kurias patyrusi daržininkė Austra rekomenduoja išbandyti:
„Princesė Diana“. Ankstyva, atspari rūšis, duoda daug derliaus, pomidorai apskriti, saldūs.
„Vasaros svajonė“. Ankstyva, daug derliaus visą vasarą duodanti rūšis. Pirmi pomidorai sveria apie 200 g, kiti – mažiau.

„Burtininkas“. Ši rūšis turi daugiau likopeno nei kitos.

Geltoni pomidorai: „Auksinis riešutas“, „Oranžinė slyva“.

Juodi pomidorai: „Kova su šešėliu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją