Kompostui papildyti

Nesvarbu, ar turite daržą, ar tik gėlynus, nupjautą žolę galite sumesti į komposto dėžę. Ant žemės palikta žolė taip pat virsta kompostu ir padeda patręšti veją, tačiau jei komposto jums reikia daržui ar gėlynui patręšti, žolę turite surinkti ir sumesti į komposto dėžę.

Tinkamas kompostas privalo turėti tiek žaliųjų, tiek rudųjų medžiagų, todėl į šviežiai nupjautą žolę reikia įmaišyti šiek tiek rudosios medžiagos. Tam tinka džiovinti lapai ir sausa žolė. Jei prieš dėdami nupjautą žolę į komposto krūvą leisite jai išdžiūti, nereikės nerimauti dėl papildomų rudųjų ar sausųjų medžiagų.

Sumetę nupjautą žolę į kompostą, įsitikinkite, kad ją išmaišėte. Į kompostą taip pat meskite tik tą žolę, kuri nebuvo apdorota herbicidais.

Skystosios trąšos

Šviežiai nupjauta žolė turi daug azoto ir kalio, todėl ji puikiai tinka trąšoms ar komposto arbatai gaminti. Tereikia surinkti šviežiai nupjautą žolę, užpildyti ja maždaug trečdalį 20 litrų kibiro, užpilti vandeniu ir palikti mirkti tris dienas.

Skystas trąšas būtinai reikia bent kartą per dieną pamaišyti. Skystos trąšos suveikia gana greitai. Jos gali padaryti stebuklus persodintiems žydintiems ar vaisius mezgantiems augalams.
Tačiau nepersistenkite. Skystųjų trąšų reikėtų pilti tik kas dvi savaites arba kai augalą reikia tik šiek tiek patręšti. Per didelis šių trąšų kiekis gali pakenkti augalams.

„Namelis“ sliekams

Šviežiai nupjauta žolė turi nemažai azoto, kuris yra geras maisto šaltinis sliekams. Tačiau vėlgi, nepersistenkite. Tiesiog suberkite nupjautą žolę į pintinę.

Jei nupjautą žolę naudosite sliekams, paskleiskite ją saulėtoje vietoje ir leiskite jai išdžiūti bei paruduoti. Nupjauta ruda žolė yra puikus anglies šaltinis dirvožemiui, kuriame gyvena sliekai, tačiau, kaip minėta pirmiau, įsitikinkite, kad žolė, kurią naudosite sliekams, nebuvo apdorota herbicidais.

Kraikas gyvūnams

Kai kurie žmonės augina triušius, tačiau jų kraikas yra gana brangus, ypač jei turite daugiau nei du triušius. Daugeliui triušių labai patinka nupjautos žolės pakratai, nes ant jų jie gali beveik vienu metu tiek užkandžiauti, tiek miegoti.

Surinkite visą žolę, kurioje nėra piktžolių ar kitų augalų, ir visiškai ją išdžiovinkite. Kai tik ji išdžius, pašalinkite seną žolės paklotą ir pakeiskite jį šviežiu šienu.

Dar vienas puikus dalykas yra tai, kad seną žolę, išimtą iš narvelių, galima sumesti į komposto krūvą. Kaip visada, įsitikinkite, kad tokioje žolėje nėra kenksmingų augalų ar cheminių medžiagų.
Išdžiovintą nupjautą žolę taip pat galite naudoti kaip kraiką savo šuniui. Vėsesniais mėnesiais paimkite sausos žolės ir šuns namelyje suformuokite mažą urvelį ar lizdą, kad jis galėtų jame miegoti – tai jam patiks. Nupjauta žolė yra geras kraikas daugumai naminių gyvūnų.

Maistas gyvuliams

Triušiams labai patinka kramsnoti žolės kraiką. Šviežia ir sudžiovinta žolė yra puikus, nors ir ne vienintelis, maistas triušiams. Atrodo, kad šienas labai patinka ir ožkoms. Ir (dar kartą) įsitikinkite, kad žolėje, kurią ketinate naudoti pašarams, nėra kenksmingų augalų ar cheminių medžiagų.

Natūralus dažiklis

Pašalinti iš drabužių ar audinių žolės paliktas dėmes gali būti tikras iššūkis, o tai reiškia, kad nupjauta žolė gali būti geras natūralus žalios spalvos dažiklis. Taigi šviežiai nupjautą žolę galite naudoti audiniams dažyti! Paprastai nuo žolės gaunama geltonai žalia spalva. Prieš mirkydami audinį dažymo skystyje, pirmiausia audinį maždaug valandą reikia pamirkyti fiksatoriuje – jis padės spalvai įsigerti į audinį.

Norėdami pasigaminti natūralių žolės dažų, turite surinkti šviežiai nupjautą žolę, sudėti ją į puodą, įpilti vandens (maždaug dvigubai daugiau nei žolės), užvirinti, maždaug valandą virti, o tuomet palikti mirkti. Audinį, kurį norite nudažyti, merkite tiesiai į puodą su žole.

Jei norite išgauti tamsesnį atspalvį, audinį žolės dažuose mirkykite per naktį.

Cilindrinė vejapjovė

Popieriaus gamyba

Mokykloje moksleiviai iš natūralių medžiagų dažnai gamina popierių. Popierių galima pasigaminti ir iš nupjautos žolės bei įvairių augalų. Jums taip pat prireiks kai kurių cheminių medžiagų, pavyzdžiui, natrio hidroksido. Šis šarmas yra nuodingas ir graužiantis, todėl būtinai mūvėkite pirštines ir imkitės kitų saugos priemonių.

Jums reikės didelio puodo, metalinio šaukšto maišymui, natrio hidroksido, servetėlių, maišytuvo, vandens, nupjautos žolės, plastikinio bakelio ir popieriaus preso. Gamybos procesas – šiame „YouTube“ įraše (Making Paper From Plants: Grass Clippings and Paper Napkins - YouTube)

Мulčius

Žolė yra puikus mulčius tiek gėlynams, tiek vaismedžių sodams. Žolės mulčius atvėsina šaknų sistemą, sulaiko drėgmę sausuoju periodu, sumažina piktžoles ir suteikia augalams labai reikalingų maistinių medžiagų.

Naudojant mulčiui šviežiai nupjautą žolę, aplink augalus reikia užberti 1 cm storio žolės sluoksnį. Taip žolė greičiau suirs, o augalai išvengs drėgmės pertekliaus, kuris gali sukelti šaknų puvinį ir pelėsį. Naudojant mulčiui sausą žolę, sluoksnis gali būti storesnis.

Apsauga nuo piktžolių

Mūsų močiutės ir seneliai dažnai naudojosi šia gudrybe. Visą nupjautą žolę jie paskleisdavo tose vietose, kurias norėdavo išvalyti nuo piktžolių ar žolės, jei, pavyzdžiui, toje vietoje kitą sezoną planuodavo įrengti daržą.

Jiems likdavo nedidelė krūva nupjautos žolės ir jokių problemų su piktžolėmis ar nauja žole. Tuomet šią žolę galima surinkti ir sumesti į komposto krūvą.

Kam jūs naudojate nupjautą žolę? O gal esate išbandę kurį nors iš čia paminėtų būdų? Pasidalykite savo patirtimi komentaruose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją