Liepa puikiai tinka rožėms dauginti auginiais ir skiepyti. Dauginimui rinkitės sveikas ir gerai išsivysčiusias rožes. Rožių augintojai pataria nerėžti auginiams žemutinių ūglių, nes jie blogiau prigyja.

Ko dar nereikėtų pamiršti liepą?

Kaip prižiūrėti rožes liepos mėnesį: teisingai laistykite

Karštą ir sausą vasarą rožėms reikia ypatingo laistymo. Vandens kiekis ir laistymo dažnis priklauso nuo oro sąlygų ir dirvožemio tipo. Daugeliu atvejų sode augančias rožes pakanka laistyti kas dvi savaites, sudrėkinant dirvą iki 20 cm gylio. Jei norite vadovautis vandens kiekiu, po suaugusiu rožių krūmu vidutiniškai reikėtų išpilti 10 litrų vandens. Pernelyg gausus paviršinis laistymas ir drėgmė ant lapų gali paaštrinti tokias ligas kaip miltligė ir juodoji dėmėtligė. Jei laistymas per lapus yra neišvengiamas, geriausia tai daryti ryte – taip lapai iki vakaro greitai pradžius.

Mulčiuodami rožių krūmus, išsaugosite drėgmę dirvoje ir sustabdysite piktžoles. Rožių sode naudokite medžio drožles, smulkintą žievę, pušų spyglius ir kedrų riešutų lukštus. Kiekvieno augalo pagrindą arba visą rožyną mulčiuokite bent 10 cm storio sluoksniu.

Kaip prižiūrėti rožes liepos mėnesį: patręškite

Jei norite, kad rožės sveikai augtų ir gausiai žydėtų, jas reikėtų tręšti kelis kartus per metus. Pirmą kartą rožės tręšiamos anksti pavasarį, iškart po genėjimo. Antrą kartą – per pirmąją žydėjimo bangą, todėl birželio pabaigoje – liepos pradžioje rožės gerai reaguoja į karvių mėšlą. Trečią kartą rožės tręšiamos liepos viduryje arba gale.

Po liepos 31-osios netręškite rožių azoto trąšomis. Per vėlai tręšiant azoto trąšomis, gali pasirodyti nauji, sultingi ūgliai, kurie nespės iki žiemos sumedėti. Puikių rezultatų duos universalios trąšos, kurių NPK yra 5:10:5 arba 10:10:10. Po tręšimo rožes palaistykite arba, jei oras sausas, rožes palaistykite prieš tręšiant.

Kaip prižiūrėti rožes liepos mėnesį: apvalykite krūmus

Dauguma sodininkų greitai išmoksta rožių krūmus laistyti ir tręšti. Tačiau gali prireikti šiek tiek daugiau laiko, kol jie įgaus pasitikėjimo savimi, kad galėtų rožes teisingai genėti. Norite to ar nenorite, bet turėsite į rankas paimti sekatorių, nes kitaip jūsų rožės nebežydės. Rožių krūmus geriausia genėti tuomet, kol jie miega, tačiau jei tinkamai genėsite rožių krūmus vasarą, sezono gale sulauksite gausesnių žiedų.

Pirmiausia pašalinkite į vidų augančius ūglius, kurie trukdo oro cirkuliacijai. Be to, būtinai nurėžkite nužydėjusių žiedų kekes, kad išsaugotumėte augalo energiją ir paskatintumėte jį vėl žydėti.

Rožių genėjimo procedūra pirmojo vegetacijos sezono metu skiriasi nuo įsišaknijusių rožių genėjimo. Naujai pasodintai rožei paprastai patariama sudžiūvusį žiedą pašalinti virš aukščiausiai augančio trilapio lapo. Pašalinus pernelyg daug lapų, jaunas augalas gali nusilpti. Genint įsišaknijusias rožes, stiebą galima patrumpinti iki pirmojo penkialapio lapo. Ant kiekvieno ūglio turi augti bent du penkialapiai lapai. Naudokite aštrius įrankius. Pjaukite maždaug 1 cm virš išorėn nukreipto pumpuro ir lapo, darydami įstrižą pjūvį lygiagrečiai lapo augimo kampui.

Kaip prižiūrėti rožes liepos mėnesį: kova su kenkėjais ir ligomis

Nepalankiais metais vasarą toliau purkškite rožes nuo vabzdžių ir kenkėjų ligų. Sodo centruose ir medelynuose galima įsigyti kombinuotų purškalų, į kurių sudėtį įeina insekticidas ir vienas ar keli fungicidai. Daugiausia problemų dėl ligų kyla lietingu ir vėsiu oru. Kovos su ligomis pagrindas yra prevencija. Fungicidus pradėkite naudoti dar prieš pasireiškiant simptomams ir gydymą kartokite, kaip nurodyta etiketėje. Apipurkškite tiek lapų apačią, tiek viršų. Patyrę rožių augintojai pataria vandens srove nuplauti voratinklinių erkių ir amarų kolonijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją