Pakartotinai skelbiame jau anksčiau Delfi skelbtą ir atnaujintą bei papildytą tekstą apie kiaušinių lukštų panaudojimą.

Išsikėlus tikslą, per kelis mėnesius galima surinkti 1-2 kg kiaušinio lukštų ir patręšti dirvą. Taip galima padidinti derlingumą ir per sezoną užauginti iki dviejų kartų didesnį derlių.

Dažnai kiaušinių lukštus sodininkai-mėgėjai paprasčiausiai išbarsto ant žemės paviršiaus. Bet tokiu būdu dirva nėra tręšiama, nes stambūs lukštų gabalai tiesiog lieka ant jos gulėti. Be to, didelė tikimybė, kad juos sules paukščiai, kuriems gulintys lukštai yra tikras skanėstas.

Kuo naudingi kiaušinių lukštai

Grįžkime prie paukščiukų: po to, kai jų organizmas perdirba kiaušinių lukštus, pagrindinis naudingas komponentas – kalcio karbonatas (93 proc. lukšto sudaro būtent ši medžiaga) – tampa augalams naudingas ir lengvai įsisavinamas.

Žinoma, dideliais kiekiais tokių paukščių išmatų niekur negausi, todėl galima naudoti labiau prieinamas trąšas – pačius kiaušinių lukštus. Dauguma daržininkų vietoj kiaušinių lukštų naudoja kreidą ir kalkes, nes jose taip pat yra kalcio karbonato, bet kiaušinių lukštuose yra dar ir kitų naudingų medžiagų – sieros, fosforo ir silicio. Kiaušinių lukštų sudėtyje vyrauja kalio karbonato druskos – jų yra apie 93-94 proc., dar yra magnio – 1,3 proc., fosfatų – 1,7 proc. ir organinių medžiagų – 3 proc.

Kaip surinkti lukštus

Trijų asmenų šeima per mėnesį gali suvartoti iki 100 kiaušinių! Lukštai paprastai keliauja į atliekų kibirą, nors pritaikius paprastus matematinius skaičiavimus galima nustatyti, kad per metus įmanoma surinkti apie 10 kg vertingų trąšų.

Lukštus trąšoms reikėtų rinkti taip. Perskėlus kiaušinį lukštus reikia sudėti į erdvią kartoninę dėžutę ir palikti pradžiūti. Dėžutę reikėtų laikyti šiltoje vietoje, kad per kelias dienas baltymų plėvelė nesugestų, bet natūraliai išdžiūtų. Po to, kai kiaušinių lukštai visiškai išdžiūva (paprastai reikia kokių 3–5 dienų), juos reikia sutrinti ir suberti į popierinius maišelius. Šią žaliavą laikykite sausai.

Negalima berti lukštų į polietileninį maišelį, nes jie sudrėks ir supus.

Galima rinkti ir virtų kiaušinių lukštus, tik reikia kruopščiai nulupti, kad liktų tik lukštas, be vidinės dalies – taip surinksite tikrai naudingą trąšą.

Kiaušiniai

Trąšų gaminimas

Tam, kad lukštų smulkinimas nesudarytų per daug rūpesčių, tai daryti reikia palaipsniui. Surinkus vieną kilogramą žaliavos, galima pradėti smulkinti.

Užtieskite stalą minkštu švariu audiniu (galima naudoti standžią klijuotę). Išberkite kiaušinių lukštus ir stipriai sutrinkite mediniu kočėlu – sausi lukštai akimirksniu sutrupės. Dabar liko sumalti žaliavą kavamale arba mėsmale. Tai daryti būtina, nes stambūs lukštų gabalėliai neduos dirvai naudos – jie irs labai lėtai. Gautus lukštų miltelius suberkite į stiklainį ir sandariai užsukite.

Galima daryti kitaip ir pasigaminti kombinuotų trąšų – kiaušinių lukštus iškepkite lauže arba krosnyje ir naudokite kartu su pelenais.

Tokiose trąšose bus daug fosforo, kalio, magnio ir kalcio karbonato. Toks kokteilis, taip pat patys savaime susmulkinti kiaušinio lukštai daugiausiai naudos duos rūgščiam molingam dirvožemiui, pagerins jo struktūrą.

Žinoma, vien kiaušinių milteliai neužtikrins tokio paties rezultato, kaip dirvožemio kalkinimas, bet jei taip žemę tręšite metų metus, galite padidinti jos derlingumą.

Iš lukštų miltelių galima pagaminti skystas trąšas:

Išdžiovinkite kiaušinių lukštus.

Susmulkinkite juos natūraliu būdu, sumalkite mėsmale arba kavamale.

Miltelius suberkite į stiklinį butelį ar stiklainį, užpilkite vandeniu, sandariai užsukite. Stiklainį galima laikyti tamsioje vėsioje vietoje. Po 2 savaičių vanduo taps drumstas ir ims skleisti nemalonų kvapą – tai reikš, kad maistingosios trąšos pasigamino.

Prieš tręšiant augalus, skystas lukštų trąšas reikėtų atskiesti paprastu vandeniu santykiu 1:3.

Nedidelis niuansas: apžiūrėkite vidinę lukšto pusę – ten lieka plona išdžiūvusi baltymo plėvelė. Baltymas puikiai maitina augalus, tačiau deginant lukštus krosnyje ar lauže, baltymas sunaikinamas. Todėl rekomenduojama iš lukštų pasigaminti kelių rūšių trąšų.

Kaip naudoti kiaušinių lukštų trąšas

Apsauga nuo kurmių. Liaudiška priemonė. Jei norite visiems laikams atsisveikinti su šiais kenkėjais, sėdami sėklas į duobutę įmeskite kelias sausų kiaušinio lukštų atplaišas. Graužikams nepatiks aštrūs lukštų kraštai ir jie neberaus landų.

Naudojant lukštus, galima apsaugoti augalus nuo šaknų puvinio („juodosios kojelės“). Profilaktiškai reikia lukštų milteliais apibarstyti dirvą, kur pasodinti augalai. Gydymo tikslais, jei dalis augalų jau pažeista, juos reikia išrauti, o dirvą gausiai apibarstyti smulkintų lukštų milteliais.

Dirvožemio nurūgštinimui. Jei turite surinkę daug lukštų atsargų, vienam kvadratiniam metrui reikėtų berti 500 g lukštų miltelių. Jei lukštų neturite labai daug, tada prieš sodinant augalus į kiekvieną duobutę reikėtų berti žiupsnelį lukštų miltelių.

Trąšos visiems augalams. Skystomis kiaušinių lukštų trąšomis galima tręšti bet kokius augalus – taip dirvožemis praturtinamas mikroelementais. Naudojant šias trąšas galima gauti gerą kopūstų, šakniavaisių, svogūnų, kitų daržovių, slyvų ir vyšnių derlių.

Šios trąšos taip pat gali padėti atsikratyti šliužų – kopūstų lysvę apibarstykite lukštų milteliais ir keliais stambesniais lukštais.

Jei norite atsikratyti kurklių ir apsaugoti augalus, sėjant sėklas į duobutes taip pat galima įberti nedidelį kiekį kiaušinio lukštų miltelių.

Baltas smulkintų lukštų apklotas labai patinka baklažanams, arbūzams ir melionams.
Ant vieno kvadratinio metro žemės reikėtų užberti po 2 stiklines miltelių.

Jei pomidorai ėmė juoduoti, pabandykite žemę patręšti šiek tiek susmulkintais kiaušinių lukštais. Staigaus poveikio nesitikėkite, bet ilgainiui pastebėsite, kad augalai sveiksta.

Kiaušinių lukštus reikia berti į komposto krūvą, taip pat nedideliais kiekiais į sodinukams ir kambariniams augalams skirtą žemę – ji bus puresnė.

Stambūs lukštų gabalėliai puikiai atstoja drenažą stipriems daigams auginti. Reikia į kiekvienos sodinimo talpos dugną įdėti šiek tiek lukštų, o ant viršaus užberti žemių. Toks drenažas patinka visiems be išimties augalams.

Kambarinius augalus galima laistyti kiaušinių lukštų užpilu. Jam pasigaminti reikėtų lukštus nuplikyti verdančiu vandeniu, tada užpilti paprastu vandeniu ir palikti 4 dienoms. Gautomis skystomis trąšomis galima laistyti augalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)